Utrikesminister Tuomioja på internationella dagen för mänskliga rättigheter: Finland engagerar sig för minoriteters rättigheter

Pressmeddelande 284/2004
10.12.2004


"De nyheter om attacker mot etniska minoriteter och sammandrabbningar mellan etniska grupper i Europa som förekommit på senaste tid har visat att arbetet för mänskliga rättigheter och jämställdhet fortfarande är aktuellt även inom Europeiska unionen", konstaterade utrikesminister Erkki Tuomioja då han fredagen den 10 december öppnade Mångfaldsdagens konferens Tekojen aika - tasavertaisuus todeksi tänään (Dags för handling - jämställdhet i dag) i Ständerhuset i Helsingfors.

"Minoriteters rättigheter och främjande av icke-diskriminering hör till Finlands tyngdpunktsområden", konstaterade Tuomioja. Minoriteters deltagande i beslutsfattandet och samhällslivet bör stödas med aktiva åtgärder från myndigheternas sida. Regeringen fäster särskild uppmärksamhet vid de personer och grupper som löper risk för flerfaldig diskriminering. Som exempel nämnde Tuomioja funktionshindrade och sexuella minoriteter i invandrargrupper.

Utrikesminister Tuomioja ägnade i sitt tal även uppmärksamhet åt romernas situation i Europa. Trots att vissa reformer har genomförts är romernas ställning i många hänseenden fortfarande mycket utsatt. En viktig milstolpe när det gäller främjandet av romernas rättigheter är inrättandet av Romskt forum i anslutning till Europarådet. Tuomioja påminde att initiativet till forumet kom från president Tarja Halonen.

Minister Tuomioja betonade att invandring och mänskliga rättigheter är intimt förknippade med varandra. Den ökade rörligheten har även lett till negativa fenomen, såsom den explosionsartat ökade människohandeln i världen. Efter vapen- och narkotikahandel är människohandeln redan den mest inkomstbringande formen av internationell brottslighet. Problemet berör även Finland, som enligt utredningar är ett mål- och transitland för den internationella människohandeln. Finland försöker motarbeta människohandel på många sätt. Som bäst bereds bland annat en handlingsplan mot människohandel, där utgångspunkten är att trygga offrens rättigheter.

Även i Finland bör man se till att invandrarnas rättigheter genomförs fullt ut, krävde Tuomioja. Särskild uppmärksamhet bör man fästa vid invandrarkvinnors och invandrarflickors ställning. På rasism och diskriminering bör man tillämpa nolltolerans. Enligt Tuomioja är fostran om mänskliga rättigheter i skolorna en viktig metod för att förbättra attityderna i Finland.

Den 10 december är internationella dagen för mänskliga rättigheter. Samma dag år 1948 antogs den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter - det första internationella instrumentet för främjande av mänskliga rättigheter.

Närmare upplysningar: lagstiftningssekreterare Janina Hasenson, enheten för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter, utrikesministeriet, tfn (09) 160 55320.













Utrikesminister Tuomiojas tal (på finska)

mänskliga rättigheter