UM fortsätter att undersöka finländarnas öden i USA


Utrikesministeriet hade inte ännu på torsdagkväll fått uppgifter om det bland offren för terrorattackerna i USA fanns finländare. Enligt chefen för UMs konsulavdelning har minsiteriets krisjour sedan tisdagen fått ta emot drygt 1 000 samtal. Anhöriga, vänner, arbetskamrater har hört sig för om personer som befinner sig i USA. För närvarande (på fredagen) finns det cirka 50 personer som man fått förfrågningar om, men som man inte fått kontakt med. Förfrågningarna gäller hela USA och listan över personer förändrats hela tiden.

Dessa personförfrågningar kan indelas på följande sätt enligt besöks- och vistelseorsak: ungefär en tredjedel är turister, detsamma gäller dem som pga det stängda luftutymmet i USA måste vänta på flyg hem och resten är människor som en längre tid vistats i USA, tex. för att arbeta eller studera. Tolv av de personer som förfrågningarna gäller torde befinna sig på Manhattan, men tillsvidare vet man inte var. Å andra sidan finns det ingen orsak att anta att ifrågavarande personer skulle ha befunnit sig i World Trade Center eller i en omedelbar närhet av tornen.

Krisjouren har också fått flera samtal från anhöriga och vänner som "funnit" sökta personer, så dessa har kunnat avlägsnas från listan. Några av de sökta personerna har själva ringt till krisjouren och berättat att de mår väl och är utom alla fara. Jouren har information om nästan 200 finländare som är i säkerhet och mår bra.

"Vi känner inte till att någon finländare skulle ha blivit offer för terrordåden, men vi kan inte var säkra på det eftersom den amerikanska myndigheterna, varken de federala eller lokala, har kommit ut med någon informaion om offrens identitet eller nationalitet, säger Hyvönen.

Finlands ambassad i Washington och generalkonsultat i New York har fungerat normalt sedan onsdagen, och arbetar å sin sida för att få fram information om de finländare, som av en eller annan orsak inte gått att kontakta. De hotell där vi vet att finländare bott befinner sig på det mellersta Manhattan, rätt långt från World Trade Center i öns sydspets, säger Hyvönen.

Medborgarlinje

Utriekesministeriet öppnade i tisdags en telefonlinje dit medborgare kan ringa för att få information. Krisjouren har fått motta flera hundra telefonsamtal. Hyvönen tycker att finländarna som befinner sig i USA och deras anhöriga på ett förjänstfullt sätt informerat UM om att de klarat sig. Men man kan inte vara säker innan de amerikanska myndigheterna skaffat sig någonslags bild av av läget.

Utrikesministeriet kommer att fortsätta att söka finländare i New York så länge deras anhöriga vill att man gör det. Finlands beskickningar i Washington och New York håller kontakt med de amerikanska lokala myndigheterna och räddningstjänsten. Flygbolagen American Airlines och United Airlines har bekräftat att det inte fanns finländare ombord på de kapade planen.

Utrikesministeriet anser det inte vara nödvändigt att komma ut med resedirektiv om USA. Situationen hålelr på att normaliseras, t.ex. tåg- och busstrafiken fungerar redan. Det gör däremot flygtrafiken av förståeliga skäl ännu inte.

Medborgarna betjänas av följande journummer i utrikesminsiteriet, tel. 09-278 1389. Finnair har öppnat sin egen jourlinje, tel. 09-818 31 633.