Ulkoministeriö esittelee kehitysyhteistyön tuloksia Maailma kylässä -festivaalilla

Ulkoministeriö osallistuu pääyhteistyökumppanina Helsingin Suvilahdessa järjestettävälle Maailma kylässä -festivaalille 27.–28. toukokuuta. Tämän vuoden festivaaliteema on "Muutosvoima!".

Helena Gualinga

Ulkoministeriön vieraaksi saapuu harvoin Suomessa esiintyvä suomalais-ecuadorilainen ilmastoaktivisti Helena Gualinga. 21-vuotias Gualinga kasvoi Suomessa ja Kichwa Sarayakun yhteisössä Ecuadorin sademetsässä. Gualinga on esiintynyt useissa kansainvälisissä ilmastokokouksissa, kuten Davosin talousfoorumissa ja YK:n ilmastokokouksessa New Yorkissa. Gualinga avaa puheenvuorossaan sitä, miten alkuperäiskansojen perinteiset asuinalueet ovat uhattuna ilmastonmuutoksen edetessä ja kuinka yhteisöt taistelevat öljy- ja kaivosyhtiöitä vastaan.

’’Minulle on tärkeää olla mukana taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Uskon muutoksen ja siihen, että ihmisyyttä ei ole erotettu luonnosta’’, Gualinga sanoo.

Gualinga esiintyy festivaalin Puhelavalla lauantaina 27.5. klo 14.15–14.45. Puhe on englanniksi.

Ulkoministeriö seisoo Ukrainan rinnalla

Balaklava Blues

Suomen tuki Ukrainalle näkyy vahvasti festivaalilla. Ulkoministeriö tuo yhteistyössä Fingon kanssa ukrainalais-kanadalaisen Balaklava Blues -yhtyeen esiintymään festivaalille sunnuntaina. Kotimaansa Ukrainan kohtaamaa väkivaltaa vastustava Balaklava Blues yhdistelee kappaleissaan monia musiikkisuuntauksia, kuten elektronista tanssimusiikkia ja ukrainalaista folkia. Yhtyeen vuoden 2015 ensiesitys sai Amnesty Internationalin sananvapauspalkinnon.

’’Balaklava Bluesin musiikki vastustaa kotimaani kohtaamaa väkivaltaa. Haluamme muuttaa fyysisen ja psykologisen sorron järjestelmän ja kyseenalaistaa, miten ja miksi se edelleen kertoo, keitä me olemme ja mitä meistä voi tulla’’, sanoo yhtyeen perustaja Mark Marczyk.

Yhtye esiintyy Musiikkilavalla sunnuntaina 28.5. klo 15.30–16.30. Esiintymisen jälkeen yhtye jakaa nimikirjoituksia sademetsäksi muuntautuneella ulkoministeriön teltalla klo 17.15, josta he siirtyvät haastateltaviksi festivaalin Puhelavalle klo 18.10–18.30.

Ukrainalainen lapsikuoro Jasni esiintyy myös festivaalin Ukraina-teemaisen kuvausseinän edessä sunnuntaina 28.5. klo 16.45.

Ulkoministeriön teltta (A500) on auki koko viikonlopun festivaalivieraille. Paikalle pääsee kätevimmin Sörnäisten rantatien sisäänkäynniltä. Teltalla kävijät pääsevät sademetsän tunnelmaan ja voivat tutustua tarkemmin Suomen kehitysyhteistyöhön osallistumalla leikkimieliseen tietovisaan. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 2kpl museokortteja.

Lehdistötilaisuus

Ulkoministeriö järjestää lehdistötilaisuuden median edustajille perjantaina 26.5. klo 12 Suvilahden Tiivistämöllä. Tilaisuudessa on mahdollisuus haastatella Helena Gualingaa. 

Lisätietoja ja haastattelu- pyynnöt

  • Anna Palmén, tiedottaja, puh. +358 50 566 3350
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]