Suomi tukee 114 miljoonalla eurolla maailman köyhimpien maiden kehitystä

Suomi tukee 114 miljoonalla eurolla maailman köyhimpien maiden kehitystä

Suomi osallistuu Maailmanpankkiryhmään kuuluvan Kansainvälisen kehitysjärjestön IDAn lisärahoitukseen 114 miljoonalla eurolla. Rahasto tukee maailman köyhimpiä maita.

Yli 60 avunantajamaata ja kehitysmaaedustajaa ovat päässeet sopimukseen Kansainvälisen kehitysjärjestön (International Development Association, IDA) lisärahoituksesta vuosille 2020–2023.

Avunantajamaiden kehitysyhteistyövarojen osuus noin 73 miljardin euron rahoituspaketista on noin 21 miljardia euroa. Rahoituspaketin muut osat koostuvat kehitysmaiden aikaisempien lainojen palaumista, sekä markkinarahoituksesta.

IDA myöntää pääasiassa pehmeäehtoista lainarahoitusta sekä lahjarahoitusta köyhimmille kehitysmaille. IDAn rahoituksesta sovitaan kolmen vuoden välein käytävissä lisärahoitusneuvotteluissa. Vuosien 2017–2020 rahoituskierroksella Suomi tuki rahastoa 105 miljoonalla eurolla, eli Suomen lupaaman lahja-avun määrä kasvaa noin 8,5 prosenttia.

IDA edistää kestävää kehitystä sekä köyhyyden ja eriarvoisuuden poistamista. IDAssa korostuu erityisesti naisten ja tyttöjen oikeudet ja asema, kehitysmaiden työpaikkojen, elinkeinojen ja hyvinvoinnin lisääminen, hallinnon ja veronkantokyvyn vahvistaminen, ilmastonmuutoksen torjunta sekä siihen sopeutuminen, ja vammaisten asema.

”IDAn kautta Suomi pääsee vaikuttamaan merkittävän kehitysrahoituskokonaisuuden suuntaan ja sisältöön. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä muiden samanmielisten maiden kanssa onnistuneet ohjaamaan järjestön työtä siten, että moni Suomelle tärkeä kehityspoliittinen tavoite korostuu. Näitä ovat esimerkiksi ilmastotoimet, naisten ja tyttöjen oikeudet sekä erityisesti vammaisten henkilöiden asema”, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoo.

Lisätietoja: kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Kirsi Airio puh. 050 574 1729 sekä kehityspoliittisen osaston kehitysrahoituksen ja yksityisen sektorin yksikön päällikkö Max von Bonsdorff puh. 050 344 1014.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]