Suomen ja Intian välinen investointisuojasopimus allekirjoitettiin


Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén allekirjoitti Suomen ja Intian välisen sijoituksia edistävän ja suojaavan sopimuksen tänään New Delhissä. Intian puolelta sopimuksen allekirjoitti toinen valtiovarainministeri Anandrao V Adsul.

Nyt allekirjoitetulla sopimuksella pyritään turvaamaan suomalaisen elinkeinoelämän suotuisat toimintaedellytykset Intiassa takaamalla sijoitusten syrjimätön kohtelu maassa. Sopimus edellyttää myös sijoitettujen varojen ja niiden tuottojen vapaata siirtoa maahan ja sieltä pois. Sopimus velvoittaa sopijapuolet korvaamaan pakkolunastuksesta, takavarikosta ja vahingon aiheuttamisesta syntyvät vahingot. Riitatapaukset voidaan ratkaista kansainvälisessä välimiesoikeudessa.

Suomi teki vuonna 1994 aloitteen Intialle kahdenvälisen sijoitusten edistämistä ja suojaamista koskevan sopimuksen tekemiseksi. Neuvottelut käytiin vuosina 1998, 1999, 2001, sekä kuluvan vuoden syyskuussa, jolloin ne saatiin päätökseen ja sopimus parafoitiin.

Suomella on tällä hetkellä voimassa sijoitusten edistämistä ja suojaamista koskevat sopimukset 41 maan kanssa; Kaakkois-Aasian maista sopimus on tehty Filippiinien, Indonesian, Kiinan, Etelä-Korean, Malesian, Thaimaan ja Vietnamin kanssa.

EU-maista Intialla on jo kahdenvälinen investointisuojasopimus Belgian, Espanjan, Alankomaiden, Itävallan, Ranskan, Ruotsin ja Saksan kanssa. EU on myös Intian tärkein kauppakumppani.

Intian kauppapolitiikan alettua 1990-luvun alkupuolelta lähtien muuttua avoimemmaksi, on ulkomaista pääomaa alkanut vähitellen virrata maahan. Myös maan yksityistämisprosessi on osaltaan edistänyt ulkomaisen pääoman maahantuloa. Lisääntyvistä väestö- ja ympäristöongelmista huolimatta Intian talouskasvu on ollut voimakasta. Suorat sijoitukset ovat Intian tulevalle talouskehitykselle ensiarvoisen tärkeitä. Intialla on myös kiinnostusta investoida Suomeen.

Intiassa toimii jo yli 30 suomalaisyritystä. Lisäksi monet yrityksistä suunnittelevat Intian toimipisteestään koko Aasian kattavaa aluekonttoria. Suomen kannalta lupaavia toimialoja ovat erityisesti langaton viestintä, energiahuolto, bioteknologia ja terveydenhuolto.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Jukka Nystén ([email protected]), puh.09-1605 5071.














EU
tieto- ja viestintätekniikka
tietotekniikka