Ministeri Sasi terrorismia koskevaan Eurooppa-konferenssiin Brysseliin


Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi osallistuu lauantaina 20. lokakuuta EU:n puheenjohtajamaan Belgian järjestämään laajennettuun, ministeritason Eurooppa-konferenssiin, jossa teemana on terrorisminvastainen taistelu. Konferenssissa ovat mukana EU:n jäsenmaat, komissio, hakijamaat sekä assosiaatio- ja vakaussopimusprosessissa olevat maat ja EFTA-maat. Belgia on kutsunut tällä kertaa kokousaiheen perusteella vieraiksi myös Moldovan, Ukrainan ja Venäjän.

Terrorismin vastainen taistelu vaatii laajaa, useita eri aloja kattavaa kansainvälistä yhteistyötä. Nyt järjestettävä Eurooppa-konferenssi on merkittävä foorumi Euroopan maiden yhteistyön tiivistämiselle ja tietojen vaihdolle maiden kansallisista toimenpiteistä terrorismin ja siihen liittyvien ilmiöiden kitkemiseksi.

Päätös Eurooppa-konferenssista syntyi Luxemburgin Eurooppa-neuvostossa joulukuussa 1997. Sen tarkoituksena on muodostaa monenvälinen keskustelufoorumi EU:n jäsenille, komissiolle sekä EU:n hakijamaille. Myöhemmin konferenssin osallistujien piiriä on laajennettu ja Nizzan Eurooppa-neuvostosssa joulukuussa 2000 todettiin, että myös assosiaatio- ja vakausprosessiin kuuluvat maat sekä EFTA-maat voidaan kutsua mukaan. Konferenssin tarkoituksena on käsitellä osanottajien yleistä etua koskevia kysymyksiä sekä kehittää ja tehostaa maiden välistä yhteistyötä ulko- ja turvallisuuspolitiikan, oikeus- ja sisäasioiden sekä talouden ja alueellisen yhteistyön aloilla.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Päivi Hiltunen-Toivio, puh. (09) 1341 5046, gsm 040-761 4926.






EU
EU-jäsenyys