EUs åtgärder mot terrorism behandlas i rådet för allmänna ärenden


EUs råd för allmänna ärenden sammanträder 8.-9.10.2001 i Luxemburg. Mötets mest centrala tema blir EUs åtgärder med anledning av terrorattackerna i Förenta staterna. Vid mötet representeras Finland av utrikesminister Erkki Tuomioja och utrikeshandelsminister Kimmo Sasi.

EUs stats- och regeringschefer har behandlat attackerna i USA och åtgärderna mot internationell terrorism vid Europeiska rådets extra möte 21.9. 2001 och på följande extra ministerrådsmöten: rådet för allmänna ärenden 12.9., trafik 14.9. samt rätts- och inrikesärenden 20.9. 2001.

Nu skall man konkret följa upp de verksamhetsplaner och samarbetspaket som uppkommit som resultat av dessa möten. Den breda internationella front som uppkommit bör utnyttjas genom att använda FN som ett centralt forum i kampen mot terrorism med målsättningen att förstärka det internationella rättssystemet. Dessutom bör man utnyttja de nya möjligheterna som samarbetet mellan USA, Ryssland och EU bjuder i kampen mot terrorism. Rådet diskuterar också prioriteterna i samarbetet mellan EU och USA. Beträffande verksamheten mot terrorismen behandlas bl.a kommissionens förslag till om ramarna för europeiska arresteringsbestämmelser, hur brottslingar skall överlämnas mellan medlemsländerna samt ramarna för straffregler för terrorism.

Rådet behandlar EUs ställlningstaganden i fredsprocessen i Mellan-Östern på basen av den höga representanten Javier Solanas lägesrapport. Finland anser det vara viktigt att den samarbetsvilja som uppstått pga terrorattackerna i USA utnyttjas för att förstärka fredsprocessen i Mellan-Östern.

Andra utrikes- och säkerhetspolitiska ärenden på dagordningen är situationen i östra Balkan. Rådet diskuterar situationen i Makedonien och Jugoslavien.

Rådet förbereder stats- och regeringschefernas inofficiella Europeiska råd i Gent den 19.10. 2001. Tema på Gentmötet är bl.a EUs framtid och förberedelserna för nästa regeringskonferens 2004. Finland stöder avsikten att i Europeiska rådet i december 2001 tillsätta ett konvent på bred bas för att förbereda regeringskongressen. Konventets arbete borde komma i gång i början av nästa år och bli klart under 2003.

Andra ämnen i rådet är: förberedelserna för världshandelsorganisationen WTOs nya förhandlingsrunda. EUs utvidgning, relationerna mellan EU och Afrika, situationen vid De stora sjöarna, skeppsbyggnadsindustrin, kommissionens meddelande om befrämjandet av arbetslivets grundnormer samt utvecklingen av styrmekanismen inom arbetsmarknads- och socialpolitiken.

I samband med rådets för allmänna ärenden sammanträder också rådet för Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Dessutom hålles associationsrådslag med Marocko.

Ytterligare information: ambassadrådet Anne Huhtamäki, utrikesministeriet, tel. 09 - 1341 6097.
















EU