EU:n kauppaministerit keskustelevat suhteista Yhdysvaltoihin ja Kiinaan

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistuu ulkoasiainneuvoston kauppaministerikokoukseen Brysselissä torstaina 25. toukokuuta. Ministerit keskustelevat EU:n kauppasuhteista Yhdysvaltoihin ja Kiinaan sekä valmistautumisesta WTO:n seuraavaan ministerikokoukseen. Lisäksi kokouksessa luodaan katsaus EU:n käynnissä oleviin kauppasopimusneuvotteluihin.

EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteita käsittelevässä keskustelussa esille nousee erityisesti Luulajassa 30.–31. toukokuuta järjestettävä kauppa- ja teknologianeuvoston kokous. Neuvosto on vuonna 2021 työnsä aloittanut EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyöfoorumi, joka käsittelee laajasti kaupan ja teknologisia kysymyksiä. Suomi tukee EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyön tiivistämistä kahdenvälisten kauppasuhteiden kehittämiseksi ja globaaleihin haasteisiin vastaamiseksi. 

”Yhdysvallat on Euroopalle keskeinen kumppani. On tärkeää, että yhteistyömme on kunnianhimoista ja että kauppa- ja teknologianeuvostossa vahvistamme sitä konkreettisella tasolla. Erityisesti olisi panostettava kestävän kaupan helpottamiseen, yhteistyöhön globaalien standardien luomisessa ja teknologiayhteistyöhön”, ministeri Skinnari sanoo.

Ministerit keskustelevat myös EU:n kauppasuhteista Kiinaan, niin riskienhallinnasta kuin yhteistyön mahdollisuuksistakin. 

”On tärkeää tukea yrityksiä faktapohjaista tietoa jakamalla, jotta nämä voivat tehdä Kiina-liiketoimintaansa koskevat päätökset itsenäisesti ja omista lähtökohdistaan”, sanoo ministeri Skinnari.

Valmistautumisessa Maailman kauppajärjestön WTO:n seuraavaan ministerikokoukseen Suomen ja koko EU:n tärkein prioriteetti on WTO:n riitojenratkaisujärjestelmän palauttaminen täysin toimintakykyiseksi. Sitova ja kaksivaiheinen riitojenratkaisujärjestelmä on välttämätön kansainväliselle kauppajärjestelmälle. Se tuo ennakoitavuutta yritysten toimintaympäristöön.

Lounaalla kauppaministerit keskustelevat käynnissä olevista kahdenvälisistä kauppaneuvotteluista. Suomelle on nykytilanteessa erityisen tärkeää, että EU saa solmittua uusia kauppasopimuksia ja että jo neuvotellut sopimukset saadaan voimaan.

Lisätietoja

  • Reetta Härönoja, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 740 
  • Tuomas Tapio, osastopäällikkö, puh. +358 295 350 918.
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]