Töissä OECD:llä : Anni Huovinen löysi harjoittelupaikka- ilmoituksen Suomen pysyvän OECD-edustuston LinkedIn-sivuilta ja työskentelee nyt Junior Policy Analyst’ina OECD:n palveluksessa

” Huomasin harjoittelijapaikkailmoituksen viime lokakuussa Suomen pysyvän OECD-edustuston LinkedIn-sivuilta. Harjoittelupaikan kuvaus sattui vastaamaan lähes täydellisesti omaa taustaani ja ydinosaamistani. Ja vaikkei aihealue temaattisesti ollutkaan kaikista tutuin itselleni, päätin hakea paikkaa ja sain harjoittelupaikan. Harjoittelukauden jälkeen sain määräaikaisen työsopimuksen ja niinpä työskentelen nyt Junior Policy Analyst’ina OECD:llä, samassa yksikössä ja samojen projektien parissa kuin harjoitteluni aikana. ”


Kuka olet ja mikä on taustasi?  

  • Olen Anni Huovinen, alun perin kotoisin Kuopiosta, mutta viimeiset vuodet olen asunut Helsingissä ja Madridissa. Kuopion murre kuuluu kuitenkin edelleen puheesta vahvasti, joten juuret eivät ole kadonneet mihinkään! Valmistun tänä kesänä valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta, jossa olen opiskellut maailmanpolitiikkaa sekä vapaavalintaisina opintoina poliittista historiaa, kehitystutkimusta ja espanjalaista kielitiedettä.
  • Työhistoria minulla on suhteellisen monimuotoinen. Tulin OECD:lle harjoittelijaksi neljäksi kuukaudeksi tämän vuoden alusta alkaen, sitä ennen olin harjoittelijana puoli vuotta YK:n kehitysohjelma UNDP:n Pohjoismaiden toimistossa. Olen myös suorittanut harjoittelun ulkoministeriön kehityspoliittisella osastolla. Koen olevani onnekas, että olen saanut ’testailla vesiä’ monissa keskeisissä oman alan organisaatioissa.
  • Muuta työkokemusta minulle on karttunut muun muassa vaalikoneiden parissa työskentelystä sekä tapahtumatuotannon ja -markkinoinnin tehtävissä, jotka antoivat ensimmäisen kosketuksen työelämään.
  • Puhun suomen lisäksi englantia, ruotsia ja espanjaa sujuvasti. Nyt parhaillaan opiskelen portugalin ja ranskan alkeita.

Miten keksit hakea harjoittelijaksi OECD:lle?

  • Urahaaveissa diplomaattiuran lisäksi minulla oli ollut jo pitkään työskentely myös YK:lla ja OECD:llä. Viime syksynä ajattelin, että voisin tehdä vielä yhden lyhyehkön harjoittelujakson ennen valmistumistani ja niinpä katsoin millaisia harjoittelumahdollisuuksia olisi OECD:llä.
  • Itse asiassa huomasin harjoittelijapaikkailmoituksen viime lokakuussa juuri teidän OECD-edustustonne LinkedIn-sivuilta. Harjoittelupaikan kuvaus sattui vastaamaan lähes täydellisesti omaa taustaani ja ydinosaamistani. Ja vaikkei aihealue temaattisesti ollutkaan kaikista tutuin itselleni, päätin hakea paikkaa, ja sainkin sitten positiivia uutisia - joten kiitos siitä myös teille ja LinkedIn-postauksellenne!

Millainen hakuprosessi oli?

  • Hakuprosessi oli aika perinteinen eli lähetin hakemuskirjeeni ja CV:n ilmoituksen jättäneelle esihenkilölle suoraan. Sen jälkeen osallistuin kolmeen haastatteluun, mikä on mielestäni suhteellisen paljon harjoittelijan tehtävää varten. Mutta sanoisin, että kansainvälisissä organisaatioissa rekrytointiprosessit ovat yleensäkin melko pitkiä, joten sinänsä tämä OECD:n prosessi ei poikennut normista.

Mitä työtehtäviisi kuuluu?

  • Tein harjoittelujaksoni OECD:n Centre for Entrepreneurship, SMEs, Regions and Cities(Linkki toiselle web-sivustolle.) -keskuksen paikalliseen kehitykseen keskittyvässä Local Development Forum(Linkki toiselle web-sivustolle.) -tiimissä. Harjoitteluajan jälkeen sain ilokseni määräaikaisen työsopimuksen ja niinpä työskentelen nyt Junior Policy Analyst’ina OECD:llä, samassa yksikössä ja samojen projektien parissa kuin harjoitteluni aikana.
  • Työnkuvani on todella monipuolinen – eikä vain kliseisessä mielessä! Työhöni kuuluu tutkimusta ja tiedon analysointia, projektien koordinointia sekä jonkin verran viestintätehtäviä. 
  • Työpöydälläni on tällä hetkellä 3-4 eri projektia, jotka vaihtelevat niin sisällöltään kuin työnkuvaltaankin todella paljon: Kirjoitan yhdessä esihenkilöni kanssa pian julkaistavaa tutkimusta erilaisista koulutuspolitiikoista ja työelämään valmentavista toimista OECD-maissa, valmistelen kansainvälistä paikalliseen kehitykseen pureutuvaa konferenssia sekä tuotan webinaarisarjaa, jonka aiheena on alan keskeiset haasteet.

Millainen rakenne tiimissäsi ja yksikössäsi on?

  • Sanoisin, että rakenne on aika perinteinen hierarkian suhteen: raportoin omasta työstäni tiimin johtajalle sekä yksikön päällikölle. Omassa yksikössäni ja direktoraatissani pidän siitä, että teemme paljon horisontaalista yhteistyötä eikä kuiluja tunnu juurikaan olevan. Tämä voi kylläkin myös johtua omien tehtävieni luonteesta, johon liittyy paljon koordinointia.

Millaisen taustan omaavia työntekijöitä tiimissäsi on?

  • Työskentelen suhteellisen pienessä, alle 10 henkilön tiimissä. Kansalaisuuksia on Etelä- ja Pohjois-Amerikasta sekä Euroopan unionin maista. Monet ovat taloustieteilijöitä tai perehtyneet johonkin muuhun hyvin rajattuun kansallisen politiikan toimialaan. Oma koulutustaustani sen sijaan on kansainvälisessä politiikassa, joka on suurin poikkeavuus tiimissäni.

Plussat/miinukset OECD:llä työskentelyssä?

  • Plussaa on ehdottomasti mahdollisuus työskennellä hyvin monenlaisten ihmisten kanssa, jotka tulevat erityyppisistä taustoista. Käyn päivittäin äärimmäisen mielenkiintoisia keskusteluja ihmisten kanssa juuri tämän ansiosta. Itselleni on tärkeää työssäni pyrkiä ottamaan huomioon mahdollisimman monenlaisia kantoja ja tunnen, että täällä on aidosti mahdollista tehdä niin. Positiivista on myös tämän ison organisaation antama mahdollisuus kasvaa ja kehittyä uralla.
  • Miinukseksi sanoisin aika kovan työtahdin, joka voi vaatia jonkin verran sopeutumista ja joustamista.

Jatkosuunnitelmasi?

  • Toistaiseksi jatkosuunnitelmani ovat joustavat. Pidän paljon tämänhetkisestä työstäni ja jatkaisin mielelläni vastaavissa tehtävissä, missä pääsen kuulemaan ja näkemään, kuinka OECD:n tuottama tutkimus ja suositukset vaikuttavat ihmisten ja paikallisyhteisöiden elämään. Toisaalta minua houkuttaisi myös palata kehitysyhteistyöteemojen pariin, joista minulla on vahvin osaaminen.

Mitä antaisit neuvoksi OECD:lle töihin hakeville suomalaisille harjoittelijoille ja työntekijöille?

  • Suosittelisin ehdottomasti hakemaan harjoittelu- ja/tai työpaikkaa, vaikka oma CV ei ihan täysin vastaisikaan ilmoitusta! Tärkeäksi itselleni hakuprosesseissa on osoittautunut se, että tunnistaa omat vahvuudet ja pystyy sanoittamaan osaamisensa ytimekkäästi. On hyvä varautua etukäteen myös pitkään rekrytointiprosessiin, johon kuuluu useampia haastatteluja ja kirjallisia tehtäviä.
  • Uskon, että meiltä Suomesta löytyisi paljon osaavia ihmisiä, joiden taidoille olisi kysyntää OECD:llä!
OECD-edustusto esittelee OECD:llä työskenteleviä suomalaisia. Lisää tietoa työskentely- ja harjoittelumahdollisuuksista OECD:llä näistä linkeistä:  https://www.oecd.org/careers/apply(Linkki toiselle web-sivustolle.) https://www.oecd.org/careers/internship-programme/(Linkki toiselle web-sivustolle.)