Kestävä kehitys Unescon Afrikka-viikon teemana

Unescon päämajassa Pariisissa vietetään 21.–25.5.2012 Afrikka-viikkoa. Teemaviikko on afrikkalaisten pysyvien Unesco-edustustojen yhteistyössä järjestämä vuosittainen tapahtuma, jonka tarkoitus on edistää maanosan monipuolisen taide- ja kulttuuriperinnön näkyvyyttä. Teeman ympärillä järjestetään viikon aikana päämajassa lukuisia tapahtumia, kuten konferensseja, taidenäyttelyitä, elokuvia ja juhlia.

Viikon päätapahtuma on keskiviikkona järjestettävä koko päivän mittainen konferenssi, jonka teemana on ilmastonmuutokseen liittyvä yhteistyö ja kestävän kehityksen edistäminen Afrikan maanosan näkökulmasta. Konferenssin moderaattoreina toimivat eteläafrikkalainen professori George Philander ja algerialainen kestävän kehityksen tohtoriopiskelija Mounia Bouali-Messahel, ja heidän lisäkseen keskusteluun osallistuvat edustajat Tansaniasta, Liberiasta, Algeriasta ja Komoreilta.

Lisäksi päämajassa järjestetään esimerkiksi seminaari tieteen merkityksestä Afrikassa sekä konferenssi Joseph Ki-Zerbon, edesmenneen burkinafasolaisen poliitikon ja kirjailijan näkemyksistä. Teemaviikolla esitetään myös elokuva viime syksynä menehtyneen ympäristöaktivisti ja rauhannobelisti Wangari Maathain elämästä.

Viikko huipentuu torstain gaalaillalliseen, jossa nähdään afrikkalaisia kulttuuriesityksiä, ja perjantaina Afrikka-päivän kunniaksi vietettävään seremoniaan, jossa paikalla ovat muiden muassa Unescon pääjohtaja Irina Bokova ja Afrikan Unionin puheenjohtaja Yayi Bonin edustaja. Seremoniassa esitellään myös afrikkalaisia kansallispukuja ja tutustutaan afrikkalaisiin perinneruokiin.

Afrikalla on sukupuolten välisen tasa-arvon ohella Unescon keskipitkän aikavälin strategian ohjelmat läpileikkaava prioriteettiasema. Unescon sihteeristössä on Afrikka-osasto, jonka pääasiallinen tehtävä on lisätä yhteistyötä Afrikan maiden välillä ja edesauttaa kansainvälisten kehitystavoitteiden toteutumista Afrikassa. Teemaviikon järjestäminen linkittyy vahvasti Unescon Afrikka-prioriteettiin ja se lisää osallistujien tietämystä muun muassa monipuolisesta afrikkalaisesta kulttuuriperinnöstä.

Sustainable development is at the heart of UNESCO’s Africa Week (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

UNESCO