Utrikesminister Tuomioja: Generalförsamlingens eventuella specialsession om Irak bör beakta FN:s handlingsförmåga


Gruppen Kvinnor för fred överlämnade idag till utrikesminister Erkki Tuomioja en vädjan om ett slut på kriget i Irak. Det konstaterades i vädjan att FN:s generalförsamling år 1950 godkände en resolution, Uniting för Peace, som skapade ett beteendemönster för FN även efter det att säkerhetsrådet förlamats. Då intet land har vetorätt i generalförsamlingen kan en Uniting for Peace-session godkänna en resolution som kräver ett slut på fientligheterna.

Enligt utrikesminister Tuomioja har många till utrikesministeriet riktade budskap vädjat om fred. I synnerhet har det framförts att Finland skulle understödja det s.k. Uniting for Peace-förfarandet för att frågan skulle kunna behandlas av FN:s generalförsamling.

Utrikesminister Tuomioja påminde om att "Uniting for Peace kom till år 1950 vid en tidpunkt, då säkerhetsrådet på grund av ett veto var oförmöget att handla. Nu är situationen en annan, ty efter godkännandet av resolution nr 1441 har inget nytt resolutionsförslag om bruk av våld tagits upp till omröstning. Däremot har säkerhetsrådet godkänt en förnyad start av programmet Oil for Peace."

”Det har inte framlagts något officiellt förslag om att kalla samman generalförsamlingen. Det viktigaste ur finländsk synvinkel är att trygga FN:s och i andra hand också EU:s handlingsförmåga. EU-länderna har krävt en central och ledande roll för FN beträffande Irak såväl angående politiska lösningar som återuppbyggnaden och den humanitära hjälpen. En eventuell specialsession bör också bedömas ur den synvinkeln om detta skulle försvaga eller förstärka denna strävan.

Om det föreligger en reell möjlighet för att denna specialsession skulle få till stånd ett slut på kriget bör man utnyttja denna. I nurådande läge förefaller detta inte alls uppenbart. Det sannolika resultatet vore att krigshandlingarna visserligen skulle fördömas av någotslags - kanske även en stor - majoritet, men ett dylikt beslut skulle enbart utgöra en moralisk dom utan att binda medlemsstaterna eller inverka på militäralliansens handlande. Nödsessionen kunde i värsta fall leda till att FN:s möjligheter att få och ta ansvar för situationen i Irak skulle för en tid försvagas.

Alla dessa möjligheter och effekter bedöms hela tiden av medlemsstaterna i FN. Om ett förslag framställs om en nödsession bör EU komma överens om en gemensam ståndpunkt för att undvika motstånd.

Realiserbara beslut om Irak kan med säkerhet dock bara fattas av säkerhetsrådet. Denna uppfattning styr vårt handlande vid en behandling i FN av kriget i Irak.

Det var inte acceptabelt att inleda ett krig utan FN:s mandat och för detta angrepp saknas berättigande. Det finns också risk för att återverkningarna av detta på många sätt kan inverka negativt på stärkandet av säkerheten och den internationella rättsordningen", konstaterade utrikesminister Tuomioja.

Tilläggsupplysningar: pressattaché Susanna Parkkonen, tel. 160 55012, 040 545 1275.

EU
FN