Rapport om integrationsfrämjande mellan Sverige och Finland

I början av februari 2000 beslutade handelsminister Leif Pagrotsky och Finlands handelsminister Kimmo Sasi att en arbetsgrupp skulle tillsättas i syfte att reducera eller avskaffa gränshinder och stimulera integrationen mellan Sverige och Finland. Den svensk-finska arbetsgruppen har den 9 juni överlämnat sin rapport till de båda handelsministrarna.

Arbetet har syftat dels till att inventera vilka gränshinder som finns mellan Sverige och Finland, dels att analysera på vilken nivå en lösning kan hittas. Arbetet har koncentrerats mindre på kartläggning till förmån för förslag till konkreta åtgärder.
Rapporten behandlar ett tjugotal hinder som har delats in i fem kategorier; arbetsmarknadsfrågor, kultur och utbildning, näringslivsfrågor samt skatt- och tullfrågor. Ett kapitel som särskilt rör Åland tar bl.a. upp utbildingsfrågor, skatt- och tullfrågor.

Arbetsgruppens olika förslag syftar till att stimulera rörlighet för enskilda och näringsidkare. Exempel på områden där en rörelse i positiv riktning skett är på konkurrenssidan, i fråga om gemensamma besiktningsregler och förarcertifikat för maskiner samt överföring av studiemeriter.

Ytterligare information om rapport ger ambassadrådet Caj Söderlund, UM, tel. 1341 5659, och överinspektören Martin Björklund, HIM, tel. 160 4024.






Rapport (doc, 74kb)