Ministeri Skinnari vienninedistämismatkalle Intiaan

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari matkustaa Intiaan New Delhiin ja Mumbaihin 8.–10. helmikuuta. Matkan tavoitteena on kaupallistaloudellisten mahdollisuuksien edistäminen Suomen ja Intian välillä. Mumbaissa ministeri Skinnari avaa Suomen uuden pääkonsulaatin. Osa matkasta toteutetaan yhdessä Norjan kauppa- ja teollisuusministerin kanssa.

Ministeri Skinnarin matkan tavoitteena on vahvistaa hyvää vauhtia tiivistyvää kaupallistaloudellista yhteistyötä Suomen ja Intian välillä. Intia on 1,4 miljardin asukkaan maa, jonka talouskasvu on viimeiset vuodet pysytellyt seitsemän prosentin tuntumassa. Maan poliittinen ja taloudellinen painoarvo tulee jatkossa vain kasvamaan. Osa matkan ohjelmasta ja tapaamisista toteutetaan yhdessä Norjan kauppa- ja teollisuusministeri Jan Christian Vestren kanssa. Pohjoismaat ovat vihreiden ja kestävien teollisuusratkaisujen johtavia tarjoajia maailmassa, joten Suomi ja Norja täydentävät hyvin toisiaan Intian suurilla markkinoilla.  

Matkan keskeiset tavoitteet liittyvät ennen kaikkea kestävyys- ja digitalisaatioteemoihin sekä maiden välisen liikkuvuuden edistämiseen. Keskusteluja pohjustavat pääministeri Sanna Marinin ja Intian pääministeri Narendra Modin johdolla keväällä 2021 tehdyt linjaukset. 

”Intia tarjoaa suomalaiselle yrityskentälle mittakaavaltaan valtavat ja alati kasvavat markkinat, joiden hyödyntämistä edistävät myös lisääntyvät lentoyhteydet maiden välillä. Intia on mahdollisuus, johon toivon yhä useamman suomalaistoimijan tarttuvan”, ministeri Skinnari painottaa.  

New Delhissä ministeri Skinnari tapaa Intian IT-asioista vastaavan ministerin, kauppa- ja teollisuusministerin, matkailuministerin sekä lentoliikenteestä vastaavan ministerin. Mumbaissa ohjelmaan sisältyy tapaaminen osavaltion teollisuusministerin kanssa. Lisäksi ministeri Skinnarin ohjelman kuuluu useita korkean tason tapaamisia intialaisten monialayritysten, Intiassa läsnä olevien suomalaistoimijoiden sekä akateemisten ajatuspajojen edustajien kanssa. 

Mumbaissa ministeri Skinnari avaa virallisesti Suomen uuden pääkonsulaatin. Mumbai on Intian finanssielämän keskus ja yli 120 miljoonan asukkaan Maharasthran osavaltion pääkaupunki. Pääkonsulaatin toimenkuva tulee olemaan vahvasti kaupallistaloudelliseen yhteistyöhön keskittyvä. 

Lisätietoja:

  • Pirjo Alijärvi, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja, puh. +358 50 323 6710 
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]