Suomalaisasiantuntijat Naton sihteeristössä

Suomi on yksi ensimmäisistä Naton kumppanimaista, joka osana kumppanuusyhteistyötään alkoi lähettää suomalaisia siviili- ja sotilasasiantuntijoita työskentelemään osana Naton kansainvälistä virkamieskuntaa Naton päämajaan Brysseliin. Kumppanimaiden kansalaiset eivät voi muulla tavoin hakeutua Naton päämajan tehtäviin, sillä näihin voidaan valita vain Naton jäsenmaiden kansalaisia.

Suomen kansallista näkökulmaa Natossa edustaa Suomen Nato-edustusto. Tämän lisäksi Suomi saa ainutlaatuista kokemusta ja toisenlaisen näkökulman Naton toimintaan lähettämällä virkamiehiä työskentelemään Naton päämajaan. Nämä virkamiehet työskentelevät Naton kansainvälisen virkakoneiston tukena. Heidän esimiehiään, tiimiläisiään ja kollegoitaan ovat muut Naton kansainväliset virkamiehet. Työtehtävissään suomalaiset edustavat Natoa, eivät Suomea, joten esimerkiksi kokouksiin he osallistuvat Naton edustajina.

Kumppanimaana Suomella on rajoitettu pääsy mukaan Naton toimintaan. Natoon lähetettyjen asiantuntijoiden kautta suomalaiset saavat erityisen mahdollisuuden osallistua valmistelutyöhön ja nähdä sisältäpäin, kuinka Nato toimii ja tekee päätöksiä. Samalla sihteeristössä työskentelevät suomalaiset asiantuntijat pääsevät luomaan arvokkaita verkostoja eri toimijoiden kanssa.

Suomalaisasiantuntijat pääsevät työskentelemään juuri käyttöön otetussa Naton uudessa päämajassa. Kumppanimaiden edustustot puolestaan jäävät vanhoihin tiloihin tien toiselle puolelle. Kuva: Nato

Suomi lähettää virkamiehiä vain sellaisiin tehtäviin, jotka ovat Suomelle myös kansallisesti tärkeitä. Suomella on tällä hetkellä kolme lähetettyä virkamiestä Naton päämajassa. Tällä hetkellä yksi henkilö toimii Naton poliittisella osastolla Naton kumppanuuspolitiikasta vastaavassa tiimissä, toinen operaativisella osastolla siviilivalmius- ja hybridiuhka-asioiden parissa ja kolmas palvelee päämajan sotilasesikunnan operatiivisella osastolla.

Myös Nato hyötyy kumppanimaiden tarjoamista virkamiehistä, sillä nämä täydentävät Naton omia henkilöstöresursseja ja pystyvät tuomaan lisäarvoa Naton normaaliin toimintaan. Viime vuosina Nato on läpikäynyt kulukuurin oman henkilöstönsä osalta, jolloin henkilöstöä on jouduttu vähentämään. Tämän vuoksi kumppanimaiden lähettämät virkamiehet ovatkin hyvin arvostettu lisä Naton näkökulmasta.

Kumppanimaiden lähettämillä virkamiehillä ja erityisesti suomalaisilla on Natossa todella hyvä maine, ja heidän työpanostaan arvostetaan. Suomalaisia pidetään luotettavina, asiansa osaavina ja hommansa hoitavina työntekijöinä. Päämajassa annetaan Suomelle erityistä tunnustusta siitä, että Suomi on ainoa kumppanimaa, joka on pitkäjänteisesti ja yhtäjaksoisesti lähettänyt asiantuntijoita Naton päämajaan jo vuodesta 2003. Tätä kautta Suomi on myös saanut koko ajan kasvavan asiantuntijapoolin virkamiehistä, joilla on kokemusta ja arvokasta tietotaitoa Natosta ja sen toiminnasta jo monen vuoden ajalta.

Kirjoittajat ovat Naton sihteeristössä työskenteleviä suomalaisasiantuntijoita