Passien ja henkilökorttien ulkoasu uudistuu

Uudistettuja Suomen viranomaisten myöntämiä passeja ja henkilökortteja aletaan myöntää 13. maaliskuuta 2023 alkaen. Myös oleskelulupakorttiin ja oleskelukorttiin tulee pieniä teknisiä päivityksiä. Muutoksilla ei ole vaikutusta jo myönnettyjen passien, henkilökorttien tai oleskelulupa-asiakirjojen voimassaoloon.

Suomen passi ja henkilökortti. Kuva: Poliisi

Kilpailutuksen myötä Suomen passien, henkilökorttien ja oleskelulupakorttien toimittajaksi on valittu Thales DIS Finland Oy. Uusi sopimus on voimassa viisi vuotta. Lupa-asiakirjojen jakelijana aloittaa DB Schenker Oy.

Sopimuksen myötä lupa-asiakirjojen ominaisuudet ja ulkoasu muuttuvat. Passien ja henkilökorttien teemaksi valikoitui Suomen kansallismaisema, Saaristomeri, jonka luontoa esiintyy lupa-asiakirjojen kuvituksessa ja turvatekijöissä. Näkyvimmät muutokset lupa-asiakirjojen ulkoasuissa ovat passien minimalistinen kansidesign, väliaikaisten passien ja hätäpassien kansien uusi oranssi väri, henkilökorttien kasvokuvan kasvattaminen sekä lupa-asiakirjojen koneellista lukua helpottava 2D-viivakoodi.

Uusia passeja ja henkilökortteja esittelevä video on katsottavissa Poliisin Youtube-kanavalta. (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)