Naton ulkoministerit koolla – katseet kääntyvät jo kesän huippukokoukseen

Naton ulkoministerikokous järjestettiin 27.4.2018 Brysselissä Naton päämajalla. Ulkoministerit viitoittivat keskusteluillaan jo tietä ensi kesän huippukokoukseen. Tiiviissä kokouksessa käsiteltiin mm. Naton avointen ovien politiikkaa, eteläiselle naapurustolle tarjottavaa tukea ja Venäjää. Yksipäiväiseen kokoukseen ei tällä kertaa kutsuttu kumppanimaita.

Pääsihteeri Jens Stoltenberg avasi Naton ulkoministerikokouksen. Kuva: Nato

Kokous alkoi Venäjää koskevalla keskustelulla. Ulkoministerit olivat yksimielisiä siitä, että Naton tulee jatkaa kahden raiteen politiikkaa, jossa pelote ja vuoropuhelu kulkevat rinnakkain. Nato on vahvistanut puolustustaan ja valmiuttaan ja liittokunta on vastannut Venäjän toimiin yhtenäisesti. Erityisen tärkeänä ministerit pitivät hybridiuhkiin varautumista. Samanaikaisesti Nato on sitoutunut jatkamaan vuoropuhelua Venäjän kanssa. Nato jatkaa myös työtä seuraavan Nato-Venäjä -neuvoston tapaamisen järjestämiseksi.

Kokouksen toisen osion aiheena oli Naton eteläinen naapurusto. Tähän osioon osallistui myös EU:n korkea edustaja Federica Mogherini, ja keskustelua käytiin Naton ja EU:n yhteistyöstä eteläisen naapuruston vakauden edistämiseksi. Muita keskustelunaiheita olivat muun muassa Syyrian tilanne, Iranin ydinsopimus sekä Naton suunnittelema koulutusoperaatio Irakissa. Ministerit tuomitsivat kemiallisten aseiden käytön Syyriassa ja ilmaisivat tukensa YK:n pyrkimyksille poliittisen ratkaisun löytämiseksi konfliktiin. Naton Irakiin suunnittelema koulutusoperaatio tulee olemaan yksi heinäkuun huippukokouksen teemoista.

Naton ulkoministerit kokoontuivat viimeistä kertaa vanhassa päämajassa. Kuva: Nato

Työlounaalla ulkoministerit keskustelivat Afganistanin rauhanprosessin näkymistä. Ministerit ilmaisivat tukensa rauhanprosessille ja korostivat rehellisten ja avointen parlamentti- ja presidentinvaalien olevan edellytys rauhalle ja demokratian lujittamiselle. Kokouksen viimeisessä osiossa käsiteltiin Länsi-Balkania ja Naton avointen ovien politiikkaa. Naton ovien todettiin yhä olevan avoinna uusille jäsenmaille, ja keskustelua aiheesta tullaan jatkamaan matkalla kohti heinäkuun huippukokousta.

Tänään järjestetty ulkoministerikokous oli viimeinen, joka pidettiin Naton vanhalla päämajalla. Tästä eteenpäin Naton kokoukset järjestetään uututtaan hohtavassa päämajassa tien toisella puolella.