Utrikesministeriet offentliggjorde sin mobilservice för resenärer

Utrikesministeriet offentliggjorde idag sin mobilservice för resenärer som man utarbetat tillsammans med Nitro FX. Tjänsten som fungerar genom textmeddelandenbestår av beskickningarnas kontaktuppgifter, beställning av resemeddelande och frivilliga reseanmälningar

Servicen verkar tillsvidare inom Radiolinja, Sonera och Telia i Finland samt utomlands. Målet är att utlka servicen tillsammans med operatörerna. Kortnumret 16358 är lätt att minnas eftersom 358 är Finlands riktnummer.

Utrikesministeriet debitterar inte den som anlitar tjänsten. Kunden erlägger bara den normala sändavgift för textmeddelanden.

Finlands utlandsbeskickningarna kontaktuppgifter erhålles genom att sända textmeddelandet KONTAKT samt landets namn. Som svar erhåller man en adress och ett telefonnummer Resemeddelanden som berättar om säkerheten kan beställas med sökordet BESTÄLL och landets namn för så många länder man önskar. Man jan söka resemeddelande för ett land eller det nyaste för en gång en i taget med ordet RESEINFO och landets namn.

Sina reseplaner kan man om man så önskar anmäla med textmeddelande till utrikesministeriet. Uppgifterna lagras under tiden för resan och utraderas ur registret när resan är slut. Att göra en reseanmälan är fullkomligt frivilligt, men definitivt att rekommenderas för finländare som rör sig eller arbetar i krisområden. Anmälan kan göras genom att skriva ordet RESA samt resans inlednings- och avslutningsdatum.

Närmare direktiv om mobiltjänsten kan läsas på utrikesministeriets hemsida, adress formin.finland.fi/palvelut/mobiili(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (tillsvidare endast på finska) och detaljerade resemeddelanden(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Ytterligare information: webbredaktör Raija Leppäjärvi tel. 09 1605 5991, och VD Antti Villanen, Nitro FX tel. 040 568 40 14.