Ulkoministeri Tuomioja: Rauhankumppanuus tärkeää Euroopan vakaudelle

Rauhankumppanuus pysyy keskeisenä välineenä Euroopan vakauden lujittamisessa Naton laajentuessakin, totesi ulkoministeri Erkki Tuomioja puhuessaan Naton euroatlanttisen kumppanuusneuvoston EAPC:n kokouksessa Reykjavikissa keskiviikkona. Hän huomautti, että
rauhankumppanuutta pitää suunnata uusien turvallisuusuhkien torjumiseen. Neuvoston työstä kertyy merkittävää lisäarvoa, kun Naton jäsenmaiden ja kumppanuusmaiden resursseja kootaan yhteisten päämäärien taakse paitsi kriisinhallinnassa, myös vastatessa terrorismin kaltaisiin uusiin haasteisiin, hän arvioi.

EAPC:n ulkoministerikokous valmisteli Reykjavikissa marraskuussa pidettävän Naton Prahan huippukokouksen päätöksiä rauhankumppanuuden tulevaisuudesta. Tuomioja oli kokouksen rauhankumppanuuden tulevaisuutta käsitelleen istunnon ensimmäinen puhuja.

Tuomiojan mukaan EAPC:n toiminnan jatkuvuus on tärkeää Suomelle liittoutumattomana maana. Suomi tukee Naton suunnitelmia kehittää rauhankumppanuuden alueellista ulottuvuutta. Esimerkiksi euroatlanttisen alueen haavoittuvimpia alueita, kuten Keski-Aasian ja Kaukasuksen maita, kannattaa tukea. Samalla Suomi kuitenkin painottaa sitä, että EAPC:n toiminnan monenkeskinen luonne säilyy.

Tuomioja korosti, että EAPC:n ja Naton sekä Euroopan unionin ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin on koordinoitava toimintaansa huolellisesti, jotta päällekkäiseltä työltä vältyttäisiin.

EAPC:n ministerikokous on Naton rauhankumppanuuden korkein ohjaava poliittinen elin. Rauhankumppanuusyhteistyö tarjoaa Natoon kuulumattomille maille mahdollisuuden osallistua euroatlanttisen alueen kriisinhallintayhteistyöhön. Suomi on yhdessä Ruotsin kanssa pyrkinyt
varmistamaan EAPC:n toiminnan ylläpitämistä Naton käydessä läpi merkittävää sisäistä muutosta ja laajenemista sekä kehittäessä suhteitaan Venäjän kanssa.

EAPC-ministerikokousta edelsi Euroopan unionin ja Nato-maiden ulkoministerikokous tiistai-iltana. Siellä Tuomioja kiirehti EU:n ja Naton kriisinhallintayhteistyöstä sopimista. Hän totesi, että Makedoniassa hyvin onnistuneen yhteisen konfliktinestoyhteistyön tulisi toimia esimerkkinä EU:n käynnistäessä vuoden vaihteessa poliisioperaatiota Bosnia-Hertsegovinassa.


Lisätietoja: ministerineuvos Kari Kahiluoto, puh. + 32 – 475 – 254 577, ja virkamiessihteeri Piritta Asunmaa, puh. 040-551 7448














Statement by Foreign Minister Erkki Tuomioja at EAPC meeting in Reykjavik

EU
NATO
Venäjä
puolustuspolitiikka