EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja Lähi-idän tilanteesta

EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä 22. heinäkuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Elina Valtonen.

Ulkoasiainneuvostossa jatketaan keskustelua Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Esillä ovat EU:n sotilaallinen tuki Ukrainalle, pysäytettyjen varojen tuottojen käyttö ja Sveitsin rauhankonferenssin jälkeinen jatkotyö. Ukrainan ulkoministeri Kuleba osallistuu keskusteluun etäyhteydellä.

Tuomitsemme jyrkästi Venäjän massiiviset ohjusiskut siviilejä ja siviili-infrastruktuuria kohtaan. Viattomat ihmiset, mukaan lukien lapset, kärsivät Venäjän laittoman hyökkäyssodan takia. Tuki Ukrainalle tulee pysymään ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme keskiössä. Ukrainan lisäksi Venäjä kohdistaa hybridihyökkäyksiä lukuisiin Euroopan maihin. Viime ajat ovat osoittaneet, että sivustakatsojia ei ole, olemme koko Eurooppa samassa veneessä. Siksi on ensisijaisen tärkeää, että EU jatkaa sotilaallista tukeaan Ukrainalle muun muassa Euroopan rauhanrahaston kautta sekä Venäjän keskuspankin pysäytettyjen varojen tuottoja hyödyntämällä”, ulkoministeri Valtonen toteaa.

Lähi-idän osalta ulkoministerit keskustelevat Gazassa yhä jatkuvasta sodasta, Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin ratkaisupyrkimyksistä kahden valtion mallin pohjalta sekä alueellisesta tilanteesta.

”EU:n tulee päättäväisesti jatkaa toimia Gazan humanitaarisen tilanteen parantamiseksi. On vaadittava välitöntä tulitaukoa ja panttivankien vapauttamista YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien edellyttämällä tavalla. Israelin ja Palestiinan välinen konflikti on ratkaistava kahden valtion mallin pohjalta. EU:n tulee edistää myös muiden Lähi-idän alueella lisääntyneiden jännitteiden purkamista”, ministeri Valtonen kommentoi.

Ministereillä on myös epävirallinen tapaaminen Euroopan investointipankin pääjohtaja Nadia Calviñon kanssa.

Lisätietoja

  • Matias Pajula, erityisavustaja, ulkoministerin kabinetti, puh. 0295 350 571
  • Marjaana Hyppönen, eurooppakirjeenvaihtajan sijainen, yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikkö, puh. 0295 350 058
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].