Väyrynen Meksikossa: Kestävän kehityksen tavoite yhdistää maita

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Väyrynen teki vienninedistämismatkan Meksikoon 30.3.–1.4. Matkalla oli mukana yli 30- henkinen yritysvaltuuskunta, jonka toimialat ulottuivat tietoteknologialoilta aina kaivos -ympäristö-, ja energiasektoreille. Yritysvaltuuskunnan puheenjohtajana toimi Kemiran toimitusjohtaja Harri Kerminen. Vierailun aikana keskusteltiin laajasti Meksikon Suomelle tarjoamista liiketoimintamahdollisuuksista, esiteltiin mukana olevien yritysten osaamista ja luotiin kontakteja niin Meksikon viranomais- kuin yrityskenttäänkin. Tällä hetkellä 30 suomalaisyrityksellä on toimintaa Meksikossa ja 13 yrityksellä on maassa tuotantolaitos. Ministeri Väyrynen rohkaisi myös suomalaisia yrityksiä investoimaan Meksikoon.

Vierailua isännöivän talousministeri Eduardo Sojon lisäksi ministeri Väyrynen tapasi ulkoministeri Patricia Espinosan, ympäristöministeri Elvira Quesadan, sosiaalisen kehityksen ministeri Ernesto Corderon ja laivastoministeri Saynez Mendozan.   

Kestävä kehitys yhdistää

 

SENARNAT, SEDESOL Luonnonvaraministeriön ja sosiaalisen kehityksen ministeriön yhteistapaamisessa

Meksikolaisten vahva sitoutuminen kestävään ekologiseen, yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen kehitykseen kävi selvästi ilmi vierailun aikana.  Keskusteluissa Meksikon luonnonvara- ja sosiaalisen kehityksen ministereiden kanssa suomalaisvaltuuskunnalle kerrottiin, että kestävän kehityksen painopisteitä ovat kestävä metsien käyttö, vedenpuhdistusjärjestelmien kehittäminen sekä biopolttoainetuotannon käynnistäminen. Ministeri Väyrynen totesikin Suomen ja Meksikon näkemysten kestävän kehityksen periaatteista olevan hyvin samankaltaiset, mikä luo hyvän pohjan jatkaa mm. jo olemassa olevaa metsäalan yhteistyötä maiden välillä.

Mahdollisuuksien maa

Meksikon talous on viime vuosina ollut vakaa ja maa vetää suuren osan Latinalaiseen Amerikkaan kohdistuvista suorista ulkomaisista investoinneista. Markkina-alueena vaurastuva, yli 100 miljoonan asukkaan maa tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia uusille yrityksille, mikä näkyy myös suomalaisfirmojen kasvavana kiinnostuksena aluetta kohtaan.  Meksiko tarjoaa suomalaisyrityksille myös hyvän ponnahduslaudan muualle Keski- ja Latinalaiseen Amerikkaan.

 

Inauguración en el parlamento Väyrynen avasi parlamentissa eduskunnan 100-vuotisnäyttelyn.

Meksikolaisviranomaisia ilahduttaa tieto suomalaisen yrityskentän lisääntyneestä kiinnostuksesta Meksikoa kohtaan. Meksikon kaupasta valtaosa käydään edelleen Nafta-kumppani Yhdysvaltojen kanssa, mutta halu monipuolistaa ja laajentaa kauppasuhteita Pohjois-Amerikan ulkopuolelle on selkeä. Suomalaisen investoinnit ja yritystoiminta ovatkin hyvin tervetulleita Meksikoon. Suomen ja Meksikon kahdenväliselle kaupalle erinomaisen pohjan tarjoaa jo olemassa oleva Meksikon ja EU:n välinen globaalisopimus ja sen vapaakauppaosio.