Teija ja Pekka Isorättyän näyttely "Música de Huesos" Ex Teresa Arte Actual-museossa 20.5-22.6.2008

Musica de huesos Suomalaisen taitelijapariskunnan Teija ja Pekka Isorättyän näyttely Música de Huesos tutkiskelee nykyveistoksen ja ihmisruumiin kuvaamisen mahdollisuuksia ja pohtii fyysistä ja henkistä kuolemaa.  Näyttely koostuu kolmesta installaatiosta, joissa käytetyt materiaalit ovat hyvin merkityksellisiä. Installaatio Pobres sueños (Haaveet ) hahmottaa kahdentoista suomaisen nuoren muotokuvan, Pobres niños (Lapsi parat) esittää lapsia, jotka on muotoiltu virkatuista liinoista ja La Maquina de huesos (Luukone) eläinten luista rakennettuja interaktiivisia marionetteja.

La Máquina de Huesos on jatkoa taiteilijoiden Música de Huesos-projektille, jonka he toteuttivat yhdessä La Polka Madre-yhtyeen kanssa vuonna 2007 Meksikossa ja Suomessa. Siinä näyttämölle kootut eläinten luista tehdyt hahmot liikkuivat instrumentteja soitettaessa yhtyeen konserteissa. La Maquina de Huesos käsittää kaksitoista eläinten luista koottua marionettia, jotka muistuttavat ihmistä ja liikkuvat ihmisen lailla museon vierailijoiden käyttäessä instrumenttia, johon marionetit on kytketty. Taiteilijoiden mukaan näyttely kuvastaa ihmisen elämän haurautta, kuolemaa ja kuoleman pelkoa. Inspiraatio on saatu niin meksikolaisesta kulttuurista ja siihen liittyvistä mielikuvista kuin suomalaisestakin kulttuurista, erityisesti inspiraationa on toiminut taitelija Hugo Simberg.

Pobres Sueños on videoinstallaatio, joka koostuu kahdestatoista ihmisen kokoon rakennetusta kipsiveistoksesta, joihin videot on liitetty. Veistokset on tehty käyttäen mallina nuorten omia kehoja. Videoissa torniolaisnuoret kertovat unelmistaan ja haaveistaan mahdollisimman avoimesti ja rehellisesti rikkoen näin suomalaiskäytöksessä usein esiin tulevan ujouden, varautuneisuuden ja kritiikin pelon.

Pobres Niños vuorostaan on koottu kahdestatoista luonnolliseen kokoon rakennetusta lapsen hahmosta. Hahmot koostuvat sokerikäsitellyistä virkkuuliinoista ja tällä materiaalilla taiteilijat haluavat viitata naisiin ja erityisesti äiteihin. Lisäksi sokeri kuvastaa niitä tunteita, joita lapset äideissä herättävät. Lisänä taitelijat ovat asettaneet paikalle valoja, jotka leikittelevät varjojen maailmalla ja taustalla voi kuulla nauhoituksia meksikolaislasten naurusta.

Ex Teresa Arte Actual
Licenciado Verdad 8
Centro Histórico, 06060 México D.F.
Puh. 55 22 27 21, 55 22 90 93
Sähköposti: [email protected]
www.exteresaarteactual.blogspot.com
Metro: Zócalo





Aukioloajat: Ma-Su 10:00 - 18:00

Sisäänpääsy maksuton

Lisätietoa: www.isorattya.com(Linkki toiselle web-sivustolle.)   www.exteresaarteactual.blogspot.com(Linkki toiselle web-sivustolle.)