Suomen ja Meksikon alkuperäiskansojen yhteistyö kantaa hedelmää

Ki Ti 'Utame Yu'uximayati

Yli vuosikymmenen jatkuneen suomalais-meksikolaisen kulttuurikehitysyhteistyön tuloksia on koottu kirjaksi. Ki Ti ‘Utame Yu’uximayati - Museos Vivos –teos kertoo tarinaa wirrarika-, naaieri- ja saamelaisyhteisöjen yhteisistä ponnisteluista kulttuuriperinnön säilyttämiseksi.

Saamelaisyhteisön perinteitä vaalivan Siida –museon esimerkki on toiminut suunnannäyttäjänä Sierra Madre -vuoriston wirrarika- ja naaieri -alkuperäiskansojen työlle oman kulttuuriperintönsä elvyttämisessä ja vahvistamisessa. Tuloksena on suunnitteilla olevien yhteisömuseoiden verkosto, jonka taustalta löytyvät muun muassa meksikolainen CEIWYNA –organisaatio, suomalainen kansalaisjärjestö CRASH, sekä Guadalajaran ITESO –yliopisto. Ulkoministeriö on tukenut hanketta vuodesta 2012.

Nyt julkaistava kirja "Ki Ti ‘Utame Yu’uximayati - Museos Vivos. Experiencias wixárika, na'ayeri y saami" kertoo kahdella kielellä, espanjaksi ja wixárikaksi, hankkeen eri osapuolten kokemuksista ja ajatuksista yhteisömuseon merkityksestä ja etnografisesta dokumentaatiosta, ja sitä kuvittavat komeat otokset matkan varrelta. Teoksen on koostanut taiteilja Lea Kantonen.

Kirjan julkistamista juhlistetaan projektin ohessa syntyneen performanssin kera keskiviikkona 11.10.2017 klo 18 Guadalajaran ITESO –yliopiston Auditorio Q –salissa. Tapahtuman puhujiin kuuluu Suomen Méxicon suurlähetystön lähetystöneuvos Mika Ruotsalainen.