Ryhmä naisia perusti suklaabisneksen yhteisöpankin avulla

Yhteisöpankkien ja mikrolainojen avulla pyritään parantamaan paikallisten toimeentuloa ja edistämään heidän hyvinvointiaan yhdessä Meksikon köyhimmistä osavaltioista. Lisätienestien lisäksi naiset nauttivat tunteesta, jota aiemmin eivät ole kokeneet: itsenäisyydestä.

Kuva: Sofia Anton
Doña María Mata asettelee suklaapaloja kovettumaan.

Pienestä tuvasta kuuluu tasainen rummutus. Seitsemän naista on kerääntynyt vahamuovilla päällystetyn pitkän pöydän ympärille. Heillä on käsissään salmiakkiruudun malliset metalliset muotit. Petyonila García Hernandez latoo sinkkiämpäristä vaa'alle kaakaota samalla, kun muut jatkavat käsissään olevan massan painamista muotteihin. Yhteisöpankki Banco Corazónin jäsenet ovat kokoontuneet jokaviikkoiseen tapaansa valmistamaan suklaata Sola de Vegan kylässä Oaxacan osavaltiossa Meksikossa.  – Ihon lämpö tuo kaakaopavussa olevan rasvan pintaan, naiset kertovat.

Kuva: Sofia Anton
Petyonila García Hernandez punnitsee paahdettua ja jauhettua kaakaota, johon on sekoitettu sokeria ja kanelia.

Aamukymmeneltä alkaneen päivän ensimmäinen vaihe on päätöksessään vain muutamia tunteja myöhemmin. Sivupöydälle asetellut palat tuoksuvat kanelilta. Säästä riippuen kuivahkosta jauheesta pehmeäksi muotoillut suklaapalat kovettuvat pakkauskelpoisiksi kolmessa, neljässä tunnissa. Silloin alkaa työpäivän toinen vaihe, jolloin naiset kokoontuvat uudelleen pussittamaan kylän keskustassa myytävän kauppatavaran lähtökuntoon.

Suomen Méxicon-suurlähetystön paikallisen yhteistyön määrärahalla rahoitettu Yo quiero, Yo puedo (suom. Minä tahdon, Minä kykenen) -projekti tukee alkuperäiskansoja ja erityisesti naisia perustamaan yhteisöpankkeja. Projektin suunnittelusta ja toteuttamisesta vastaa meksikolaisen perhe- ja väestötutkimuksen instituutti Instituto Mexicano de Investigación de Familia y Población (IMIFAP). Hankkeen avulla Oaxacan osavaltiossa on perustettu 14 yhteisöpankkia, joissa on yhteisöstä riippuen alle kymmenestä yli sataan jäsentä.

Kuva: Sofia Anton
Naiset kertovat, että työpäivän jälkeisenä päivänä käsivarsia särkee, mutta he ovat siihen jo tottuneet.

Avonaiset merenvihreät puuovet sallivat hennon valokeilan heijastua huoneeseen. 21-vuotiaan Italivi Carmona Garcían 1,5-vuotias Arturo-poika kurkkii ulkoa ja virnistelee. Naiset kuorivat käsiinsä tarttuneen kaakaomassan veitsellä talteen. Viidestä kilosta suklaata naiset saavat 400 pesoa (noin 23 euroa) voittoa, joka jaetaan tasapuolisesti jäsenten kesken. Tiukasti hiuksensa letille kietonut Doña María Mata kertoo yhteisöpankin tehneen hänestä itsenäisemmän. Suklaan valmistuksen myötä hän on ansainnut itse rahaa. Liiketoiminta on auttanut pariskuntaa, koska hänen eläköitynyt miehensä ei enää voi tehdä töitä.

Kuva: Sofia Anton
Doña Feliciana Carmona García (vas.) ja Italivi Carmona García puristavat kaakaomassaa muotteihin.

Yhteisöpankkien perustamien pienyritysten myötä järjestö pyrkii parantamaan paikallisten toimeentuloa ja edistämään heidän hyvinvointiaan yhdessä Meksikon köyhimmistä osavaltioista. IMIFAP:in järjestämissä työpajoissa paikallisille on opetettu yritystoiminnan perusperiaatteita sekä säästämistä. Yhteisöpankin jäsenet voivat ottaa säästämistään rahoista mikrolainaa liiketoimintansa edistämiseen. Banco CorazoninHeriberta Díaz Ruiz kertoo säästävänsä rahaa ensimmäistä kertaa elämässään. – Kun näkee, että rahamäärä kasvaa, sitä ei enää halua tuhlata. Olemme suunnitelleet yhdessä, että seuraavan kerran rahat käytetään myllyn ostamiseen.

Teksti: Sofia Anton

työ