Suomalaistaiteilija Kustaa Saksin näyttely Hypnopompic avattiin maanantaina 25.5.2015 Meksikon designmuseo MUMEDIssa (Museo Mexicano del Diseño). Tasavallan presidentti Sauli Niinistö julisti näyttelyn avatuksi kutsuvieraiden läsnäollessa. Paikalla olivat valtiovierailulle presidentin seurassa saapunut Jenni Haukio, taiteilija Kustaa Saksi itse sekä kutsuvieraita Meksikosta ja Suomesta. Hypnopompic on helposti lähetyttävä ja laadukas teoskokonaisuus, joka on ihastuttanut yleisöä ympäri maailmaa.

Presidentti Niinistö avasi Kustaa Saksin näyttelyn 25.5.2015 (2)

Näyttelyn nimi, Hypnopompic tai hypnopompinen viittaa heräämisvaiheen tilan aistiharhaan, jossa valve- ja unimaailma sekoittuvat surrealistiseksi todellisuudeksi. Valveuneen liittyy poikkeuksellinen tajunnantila, jossa kokija saattaa tuntea jonkin läsnäolon tai nähdä olentoja ja eläimiä, kuten hämähäkkejä, apinoita ja hyönteisiä. Hypnopompinen tila on yhdistetty myös migreenin aiheuttamiin visuaalisiin harhoihin: graafisiin kuvioihin, malleihin ja tekstuureihin, joiden on ajateltu vaikuttaneen ornamentiikassa sekä mosaiikki- ja tekstiiliperinteessä.

Teokset on valmistettu jacquard -kudontatekniikalla. Jacquard -kudonnaisissa on käytetty mohairia ja alpakan villaa, puuvillaa ja synteettisiä materiaaleja, kuten fosforoitua ja metallinhohtoista akryylilankaa. Jacquard -tekniikka on saanut nimensä ranskalaisen keksijän, Joseph Marie Jacquardin (1752–1834) suunnitteleman kutomakoneen mukaan. Jacquardin kutomakoneen automaattisten kangaspuiden avulla pystyttiin mekaanisesti kutomaan monimutkaisia kuviollisia silkkikankaita, ja tekniikka mullisti kudonnan koko maailmassa.

Työskentelyssään Saksi hyödyntää aiheen tieteellisiä tutkimuksia ja hakee niistä inspiraatiota. Surrealistiset kudonnaiset ovat kuin abstrakteja maisemia, ja niissä näkyy myös optisen taiteen perinne. Saksille tunnusomaisissa, kirjavissa maisemissa orgaaniset muodot yhdessä eloisan kuva- ja värimaailmaan kanssa luovat säteileviä, psykedeelisiä maailmoja. Paradoksaaliset ja leikkisät aiheet synnyttävät voimakkaita, moniaistisia teoksia.

Kustaa Saksi (s. 1975) asuu ja työskentelee Amsterdamissa, ja taiteellisen tuotantonsa ohella hänet tunnetaan Suomessa ja ulkomailla palkittuna graafikkona. Saksi on monialainen taiteilija, jolle suuret installaatiot ovat tunnusomaisia. Hän on mm. suunnitellut pilvenpiirtäjiä peittäviä seinämaalauksia, sekä kuoseja ja tapetteja. Maailmankuulujen brändien, kuten Niken, Dieselin ja Levi’s:n ohella Saksi on tehnyt yhteistyötä mm. Issey Miyaken, Lacosten, New York Timesin, Playboyn ja Wallpaperin kanssa.

Näyttelyn suunnitteli ja toteutti Suomen Madridin-instituutti.

kulttuuri