Mayra Zepeda on Meksikon edustaja Foreign Correspondent's Programmessa

Digiosaaja Mayra Zepeda haluaa monipuolistaa meksikolaisten Suomi-tuntemusta sosiaalista mediaa hyödyntämällä. Erityisesti häntä kiehtoo Foreign Correspondent's Programmen myötä avautuva mahdollisuus tutustua paremmin suomalaiseen kulttuuriin, joka poikkeaakin varsin paljon Meksikon kulttuurista.

Mayra Zepeda

Tänä vuonna myös meksikolaisille avautui tilaisuus osallistua FCP-hakuun. Lähetystö sai lähes viisikymmentä korkeatasoista hakemusta. Valintaprosessi ei ollut helppo, mutta haastattelujen jälkeen Meksikon edustajaksi valikoitui Mayra Zepeda Arriaga.

Mayra Zepedalla on nuoresta iästään huolimatta takanaan jo yli viisivuotinen ura toimittajana. Hän työskentelee tällä hetkellä merkittävässä meksikolaisessa digitaalisessa mediassa Animal Políticossa, jonka aihepiiriin kuuluvat politiikka, korruptio, koulutus, kulttuuri, ihmisoikeudet ja laiton huumekauppa. Teemat ovat herkkiä nykypäivän Meksikossa, ja Animal Político on siksi merkittävä itsenäinen tiedonlähde. Animal Político oli mukana julkaisemassa Meksikon Wikileaksia, Méxicoleaksia, jonka tavoitteena oli tuoda julki vallan väärinkäyttöä.

Mayra opiskeli journalistiikkaa yksityisessä Carlos Septién Garcia –yliopistossa. Hänellä on työkokemusta radiosta ja painetusta mediasta, mutta hän valitsi digimediat erikoisalakseen, koska niiden kautta pääsee lähemmäs ihmistä. ”Tahdon oppia kuuntelemaan ihmisiä”, Mayra sanoo. Mayraa kiinnostavat erityisesti ihmisoikeudet, koulutus ja sukupuolten välinen tasa-arvo.

Mayra näkee Suomen maana, joka historian haavoista huolimatta onnistui nousemaan nopeasti jaloilleen ja muodostumaan yhdeksi maailman esimerkkimaista. "Suomi on monimutkainen, mutta kiehtova persoona", Mayra kuvailee. Hän odottaa innolla mahdollisuutta tutustua paremmin Suomeen voidakseen monipuolistaa Suomen tuntemusta kotimaassaan, jossa maata ei juuri tunneta koulutusosaamista lukuun ottamatta.  Mayra odottaa erityisesti mahdollisuutta tuoda Suomea tunnetuksi digitaalisten medioiden kautta, joiden hän uskoo levittävän tietoa perinteisiä medioita tehokkaammin. "Suomi on kuitenkin paljon enemmän kuin koulutusosaaja", Mayra tietää.

Mayra näkee meksikolaisen ja suomalaisen kulttuurin keskenään varsin erilaisina, ja odottaa innolla mahdollisuutta FCP -ohjelman myötä ymmärtää paremmin suomalaisen kulttuurin erilaisuutta ja mahdollisuuksia.

Lue lisää FCP -ohjelmasta täältä: http://fcp.finland.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)