Fiskarsin taiteilijayhteisö esittäytyy Meksikossa Franz Mayer-museossa 7.3. alkaen

Fiskars Fiskarsin kylän taitelijayhteisön näyttely Fiskars Village on esillä Meksikossa Franz Mayer-museossa 7.3 - 8.6.2008. Näyttelyssä esitellään Fiskarsissa työskentelevien suomalaisten muotoilijoiden, käsityöläisten ja taiteilijoiden töitä ja työympäristöä.

Pohjan kunnassa sijaitsevan Fiskarsin kylän historia ulottuu aina vuoteen 1649 saakka, jolloin hollantilainen Peter Thorwöste perusti sinne rautaruukin. Kylä kasvoi ja kehittyi vuosien saatossa varsinaiseksi teollisuusyhdyskunnaksi, jossa tehtaat ja pajat tuottivat tarve-esineitä saksista ja puukoista auroihin ja voimansiirtolaitteisiin.

Ajan saatossa kylä on kuitenkin muuttanut olemustaan teollisen toiminnan ja entisten asukkaiden muuttaessa pois. Kaunis luonto ja vanhat rakennukset tarjosivat ainutlaatuisen ympäristön, mikä vetosi käsityöläisiin, muotoilijoihin ja taitelijoihin, joita alkoi muuttaa alueen tyhjiksi jääneisiin tiloihin. Yhdyskunnan jäsenmäärä on jatkuvasti kasvanut ja nyt siihen kuuluu jo yli 100 jäsentä edustaen lähes kaikkia käsityön, muotoilun ja taiteen osa-alueita. Suurimmat ammattiryhmät ovat puusepät, keraamikot, teolliset muotoilijat ja kuvataitelijat.

Taiteilijoiden keskuudessa heräsi vähitellen myös ajatus yhteisen näyttelyn järjestämisestä ja ensimmäisen näyttelyn yleisömenestys innosti taitelijoita jatkamaan. Näyttelyissä on esillä niin taide-, käsityö- kuin teollisuudenalan tuotteita ja sen tärkeimpänä kriteerinä on korkea laatu. Nykyisin Fiskars on jo vakiinnuttanut asemansa korkealaatuisen suomalaisen käsi- ja taideteollisuuden esittelypaikkana: näyttelyt ovat yksi alan suurimmista vuosittaisista tapahtumista Suomessa keräten runsaasti julkisuutta sekä kävijöitä.

Museo Franz Mayer
Hidalgo 45, Centro Histórico
México D.F. 05300
Puh: 5518 2266 ext 251, 254
Metro: Bellas Artes tai Hidalgo



Aukioloajat:     Ti - Su klo 10 - 17,   Ke 10 -19

Sisäänpääsymaksut museon aukioloaikoina:
35 pesoa
Opiskelijat ja opettajat 17 pesoa
ICOM jäsenet, yli 60-vuotiaat ja alle 12-vuotiaat ilmaiseksi