Astrid Thors Etyjin vähemmistövaltuutetuksi

Astrid Thors on valittu Etyjin vähemmistövaltuutetuksi. Kuva: Eero Kuosmanen Varatuomari, kansanedustaja Astrid Thors on valittu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vähemmistövaltuutetuksi. Etyjin 57 osanottajavaltion yhteinen ministerineuvosto nimitti uuden vähemmistövaltuutetun tehtävään 20.8.2013 alkaen. Toimikausi on kolme vuotta.

Etyjin vähemmistövaltuutettu on konfliktinehkäisyn toimielin. Valtuutettu pyrkii ehkäisemään ja lievittämään jännitteitä, jotka liittyvät kansallisiin vähemmistöihin Etyjin alueella. Työssä korostuu hiljainen diplomatia ja eri osapuolten välisen yhteistyön tukeminen. Tavoitteena on puuttua jännitteisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Vähemmistövaltuutettu voi myös tarvittaessa kiinnittää Etyjin osanottajavaltioiden huomiota yksittäisiin huolta aiheuttaviin tilanteisiin.

Etyjin osanottajavaltiot sopivat vähemmistövaltuutetun tehtävistä vuonna 1992. Valtuutetun toimisto sijaitsee Haagissa, Alankomaissa. Astrid Thors seuraa vähemmistövaltuutettuna norjalaista Knut Vollebaekia.

Astrid Thorsilla on vahva kansainvälinen tausta vähemmistökysymyksissä sekä maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan kehittämisessä sekä kansallisella että EU-tasolla. Thors on ollut kansanedustaja vuodesta 2004 lähtien. Vuodesta 2007 vuoteen 2011 hän oli Suomen maahanmuutto- ja eurooppaministeri. Vuosina 1996–2004 hän oli Euroopan parlamentin jäsen.

ETYJ