"Infra-ordinario"-näyttely tutkii julkista tilaa

"Infra-ordinario" on suomalaisarkkitehti Ilkka Törmän ja meksikolaisarkkitehti Fernando Gutiérrezin urbaani tutkimustyö Plazuela de la Campana-aukiosta Veracruzissa. Näyttely työstä avattiin 8. syyskuuta Veracruzissa.

Kuva: Ilkka Törmä
Infraordinario2

"Infra-ordinario" tutkii Plazuela de la Campana -nimistä pientä aukiota Veracruzin historiallisessa keskustassa. Historian saatossa aukio on kokenut muutoksia aina luostarin takapihasta nykypäivän julkiseksi tilaksi, jossa järjestetään muun muassa monenlaisia kulttuuritapahtumia. Projektin nimi tarkoittaa erilaisia päivittäisiä, huomaamattomia tapahtumia, toimia ja tapoja, jotka muodostavat olennaisen osan kaupunkielämää.

Kuva: Ilkka Törmä
Infraordinario2

Projekti on herättänyt keskustelua yhteisöllisten käytäntöjen tutkimuksen merkityksestä julkisen tilan ylläpidossa. Näyttely esittääkin Plazuela de la Campanan esimerkkinä urbaaneista käytännöistä, jotka muodostuvat julkisen tilan morfologian lisäksi sen mitättömistä ja arkisista aktiviteeteista ja käyttötavoista.

Törmän ja Gutiérrezin työ kutsuu keskustelemaan julkisen tilan uudelleenluomisesta yhteisöllisten käytäntöjen ymmärtämisen kautta, ei pelkästään urbaanien tai arkkitehtuuristen projektien lähtökohdista. Projektin tuo esiin myös hienovaraisia ehdotuksia mahdollisista uusista urbaaneista skenaarioista.  "Infra-ordinario" kutsuu myös vierailijat jakamaan muistojaan ja ehdotuksiaan Plazuela de la Campanan kehittämiseksi. Nämä ajatukset kerätään, tutkitaan ja esitetään tätä tilaa koskevissa kaupunkisuunnitteluprojekteissa.

Näyttely on avoinna yleisölle 30.10. saakka Instituto Veracruzano de la Culturan (IVEC) Casa Principalin tiloissa Veracruzin kaupungissa.

Lisätietoa
http://ilkkatorma.com/INFRA-ORDINARIO(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.facebook.com/CasaPrincipalIvec/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

kulttuuri