Tausta: Sadat tuhannet ihmiset maksavat hinnan Kenian poliittisesta kriisistä

Humanitaarisen avun tarve Keniassa kasvaa jatkuvasti, kun kodeistaan ja kotikunnistaan paenneet ihmiset etsivät turvapaikkaa ja ruokaa.

Presidentinvaaleja seuranneet väkivaltaisuudet ja levottomuudet ovat viikonlopun aikana laantuneet, mutta maanantai-illalla presidentti Kibakin nimitettyä puolet ministereistään levottomuudet käynnistyivät uudelleen Kisumussa sekä Matharen ja Kiberan slummeissa Nairobissa. Poliittinen tilanne on edelleen jännittynyt ja arvaamaton. Pahimmat kriisipesäkkeet ovat Länsi-Keniassa ja Nairobin slummeissa.

Vaalien jälkeisissä väkivaltaisuuksissa on poltettu ja tuhottu satoja taloja ja maatiloja sekä ryöstetty kauppoja. Raportoituja raiskauksia, pahoinpitelyjä ja tappoja on useita satoja. Kansallisen arvion mukaan väkivaltaisuuksissa kuolleita on noin 500 ja sisäisiä pakolaisia noin 250 000. Opposition mukaan kuolonuhrien lukumäärä on lähemmäs tuhat. Pahiten ovat kärsineet Kisumu, Eldoret, Busia, Bungoma ja Burnt Forest Länsi-Keniassa sekä Kiberan ja Matharen slummialueet Nairobissa ja Mombasa itärannikolla.

Tuhannet maan sisäiset pakolaiset hakevat suojaa poliisiasemilta, kirkoista sekä kouluista. Kenian Punainen Risti raportoi humanitaarisen tarpeen olevan akuutti 19 alueella Nairobin, Nyanzan, Rift Valleyn, Lännen ja rannikon maakunnissa. Ihmiset tarvitsevat suojaa, ruokaa, vettä ja lääkintäpalveluja. Raportoinnin mukaan yli 3 000 ihmistä on paennut Keniasta Ugandan puolelle. Ugandan valtio ja Ugandan Punainen Risti koordinoivat humanitaarista apua rajakaupungeissa, mutta niiden resurssit auttaa ovat rajalliset.

Kenian Punainen Risti koordinoi hätäapua

Kenian Punainen Risti (KRCS) koordinoi hätäapua niin kansallisella kuin aluetasolla eri ministeriöiden, paikallishallinnon, humanitaaristen toimijoiden, uskonnollisten järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen kesken. KRCS on julkistanut USD 15,4 miljoonan (noin 10,5 miljoonan euroan) vetoomuksen auttaakseen arviolta 500 000 ihmistä kuukauden verran Kenian humanitaarisen kriisin jatkuessa. KRCS arvioi 100 000 ihmisen olevan akuutin hätäavun tarpeessa.

Muiden muassa Australia, Englanti, Hollanti, Libya, Slovakia Sveitsi ja USA ovat luvanneet antaa apua Kenian humanitaariseen kriisiin.

Humanitaarisen avun toimeenpanijat ovat tilapäisesti kohdentaneet Itä-Afrikan alueelle tulevaa ruoka-apua ja muita lähetyksiä Kenialle. Se ei kuitenkaan kata avun tarvetta.

Kriisi nostanut elintarvikkeiden hintoja

Tällä viikolla yritetään palata arkeen eri puolilla Keniaa, mutta hallituksen nimittäminen 8.1. voi laukaista poliittisen kriisin aikaisempaa pahempana, jolloin myös humanitaarinen kriisi pahentuisi ja pitkittyisi.

Viikonloppuna Kisumussa, Eldoretissa ja Nairobin slummeista poistettiin ulkonaliikkumiskielto. Ihmiset yrittävät palata töihin ja koulut aukeavat vaihtelevasti tällä tai ensi viikolla. Perustarvikkeiden ja polttoaineen hinnat ovat nousseet Keniassa, mutta myös Itä-Afrikan alueella Kenian vaalien jälkeisen kriisin johdosta. Monilla paikkakunnilla perusruokatarvikkeiden hinnat ovat jopa kaksinkertaistuneet.  Viime viikolla tiesulut eri puolilla maata (etenkin Nairobi-Nakuru-Eldoret-Kisumu maantiellä) vaikeuttivat ihmisten liikkumista, ruokatarvikkeiden kuljetusta sekä humanitaarisen avun perille pääsemistä. Viikonlopun aikana useita tiesulkuja on poistettu ja päätiet on avattu. Poliisin ja armeijansaattueet avustavat julkisen liikenteen kulkua. Humanitaarinen apukin pääsee kulkemaan sitä tarvitseville.

Nimekkäitä sovittelijoita

Nairobiin on saapunut korkean tason neuvottelijoita kuten arkkipiispa ja nobelisti Desmond Tutu, USA:n Afrikan asioiden apulaisulkoministeri Jendayi Frazer, ja Afrikan Unionin pääjohtaja ja Ghanan presidentti John Kufuor. Lisäksi Afrikan entisten presidenttien foorumista Chisano (Mosambik), Kaunda (Sambia), Masire (Botswana) sekä Mkapa (Tansania) ovat Keniassa. He tapaavat molempien puolien tärkeimpiä poliittisia edustajia ja vierailevat Länsi-Keniassa Eldoretissa, joka on yksi pahiten kärsineistä alueista.

Humanitaarisen tilanteen kokonaiskuva on tarkentunut poliittisen tilanteen rauhoitettua viikonlopun aikana, ja järjestöt ovat pystyneet liikkumaan, seuraamaan ja raportoimaan tilanteen vakavuudesta ja avun tarpeista eri alueilla.

Apujärjestöt ovat huolissaan kriisin ulottavuuksista ja toivovat ettei sisäisten pakolaisten leireistä tulisi pysyviä. Poliittisen tilanteen epävarmuus voi kuitenkin johtaa pitkittyneeseen humanitaariseen kriisitilaan Keniassa.

Monet paikalliset kansalaisjärjestöt ja uskonnolliset järjestöt ovat toimittaneet hätäapua tarvitseville eri paikkakunnilla kriisitilanteen alusta lähtien. YK:n humanitaarista apua koordinoiva OCHA on perustanut väliaikaisen tiedotuskeskuksen, minkä tarkoitus on jakaa tietoa ja koordinoida apua humanitaaristen toimijoiden kesken.

Kenian hallitus on perustanut myös oman humanitaarisen komitean, joka koostuu eri ministeriöiden kansliapäälliköistä. Sen puheenjohtajana toimii eritysohjelmien kansliapäällikkö Rachel Arunga.

Naiset ja lapset kärsivät eniten

Paikalliset ja kansaväliset järjestöt raportoivat naisten ja lasten kärsineen eniten. Save the Children kirjoittaa lasten muodostavan noin puolet sisäisistä pakolaisista. He kärsivät turvattomuuden ja pelon aiheuttamista traumoista sekä perustarvikkeiden kuten veden ja ruuan puutteesta. Sairaalat ja humanitaariset toimijat ovat raportoineet naisiin ja lapsiin kohdistuvista raiskaustapauksista. Myös miehiin on kohdistettu seksuaalista väkivaltaa pakotettujen ympärileikkauksien muodossa. Väestön liikehdintä kasvattaa raiskauksien lisäksi hiv-tartuntariskiä.

Kenian hallitus, Yhdysvaltain kehitysapuvirasto USAID, KRCS, Lääkärit ilman rajoja MSF ja YK:n aidsohjelma UNAIDS ovat tehostaneet ennaltaehkäisy- ja neuvontatoimintaa. UNAIDS pyrkii parhaillaan kartoittamaan ARV-hoitoa tarvitsevia hiv- ja aids-potilaita pahiten kärsineillä alueilla ja sisäisten pakolaisten leireillä. UNAIDS toimii yhteistyössä kansalaisjärjestöjen kanssa.

Avustuslähetykset maan sisäisille pakolaisille liikkeelle

Sunnuntaista lähtien humanitaarinen apu on lähtenyt liikkeelle maan sisäisten pakolaisten luo niin Länsi-Keniassa kuin Nairobin slummeissa. Vaikka väkivaltaisuudet ja levottomuudet ovat rauhoittuneet, monet eivät halua tai uskalla palata kotiin. Monien kodit ja maatilat ovat poltettu ja poliittisen kriisin muuttuessa etniseksi kriisiksi huolestuttaa ja vaikeuttaa paluuta.

Kenian hallitus on luvannut avustaa perheiden turvallista paluuta kotikunnilleen. UNICEF on ilmaissut huolensa väestön liikkeen vaikutuksesta työntekijöiden määrään terveyskeskuksissa sekä kouluissa. UNICEF on myös huolissaan, että sisäisten pakolaisten evakuointi etnisille paikkakunnilleen voi olla riski heidän selviytymiselleen, koska heillä ei välttämättä ole mitään siteitä heimojensa alkuperäisille alueille.

YK:n edustajat tutustuivat 6. tammikuuta tarkemmin kriisin vakavuuteen ja keskustelivat paikallishallinnon edustajien kanssa Eldoretissa ja Kerichossa. YK:n Kenia-tiimi kertoi tilannekatsauksessaan 7.1., että YK:n kriisinhallintaryhmä lähettää kenttäkoordinaation erikoisasiantuntijan Eldoretiin vahvistamaan humanitaarisen toiminnan koordinointia ja tiedonjakomekanismeja.

Maailman ruokaohjelma (WFP) toimittaa Eldorettin ja Nairobiin yhteensä 670 tonnia ruokaa, minkä on tarkoituksena riittää 70 000 ihmiselle kahdeksi viikoksi. Kenian hallitus on antanut 1 800 tonnia viljaa KRCS:n toimitettavaksi Länsi-Keniassa 120 000 ihmiselle kuukaudeksi. Myös muualle Afrikkaan tarkoitettu WFP:n toimittama humanitaarinen ruoka-apu lähti liikkeelle sunnuntaina 6.1. WFP on joutunut käyttämään muille operaatioille varattuja tarvikkeita pystyäkseen vastaamaan vaalien jälkeisin humanitaariseen kriisiin. YK on varautunut toimittamaan apua noin 250 000 ihmiselle kolmen kuukauden ajan. WFP pyrkii arvioimaan ruoka-apua tarvitsevien määrän kentällä. Se on kuitenkin vielä hankalaa, sillä ihmiset liikkuvat koko ajan.

UNHCR:n hätäapu yksikkö Genevesta on saapunut Keniaan. UNHCR toimittaa 50 000 perhepakkausta Eldoretiin, Nakuruun ja Nairobiin.

Rauhan kampanjat käynnistyivät viikonloppuna

Eri ryhmät, yhteisöt ja järjestöt ovat lanseeranneet rauhankampanjoitaan eri puolella Keniaa. Uskonnolliset seurat pitivät hartauksia sunnuntaina 6.1. rauhan puolesta. Kenialaiset urheilijat (Athletics Kenya) ja taiteilijat ovat lanseeranneet omat rauhankampanjansa. Urheilijat järjestävät rauhan juoksukilpailun Nairobista Eldoretin kautta Kisumuun lähiaikoina. Taiteilijat ovat levyttäneet laulun ja marssineet Nairobissa rauhan puolesta. "Save our Country" on Kenian medianeuvoston koordinoima kampanja, joka välittää rauhanviestejä ja kerää lahjoituksia tukeakseen tuhansia kodeistaan paenneita kenialaisia.

Saida Mäki-Penttilä, Nairobi