YK Nairobissa

Suomen suurlähetystö Nairobissa toimii Suomen pysyvänä edustustona Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelmalle (UNEP) ja YK:n asuinyhdyskuntaohjelmalle (UN-Habitat), joiden molempien päämajat sijaitsevat Nairobissa.

Suomen suurlähetystö Nairobissa ajaa Suomen tavoitteita ja vahvistaa positiivista kuvaa Suomesta YK:ssa ja sen kehitysohjelmissa ja -rahastoissa. Erilaisiin kokouksiin ja neuvotteluihin osallistumisen lisäksi asioihin pyritään vaikuttamaan suoraan jo valmisteluvaiheessa. Vaikuttaminen ja Suomen maakuvan vahvistaminen edellyttävät Nairobin-suurlähetystön virkamiehiltä monipuolista verkostoitumista. Nairobin-suurlähetystön tehtävänä on myös välittää kotimaan poliittiselle ja virkamiesjohdolle tietoa ja analyysejä UNEPissa ja UN-Habitatissa käsiteltävistä tärkeistä ajankohtaisista asioista. YK:n globaalin luonteen takia edustusto voi välittää tietoa sellaistenkin alueiden ja maiden osalta, joissa Suomi ei ole paikan päällä edustettuna.

YK:n ympäristöohjelma (United Nations Environment Programme, UNEP) ja YK:n asuinyhdyskuntaohjelma (United Nations Human Settlements Programme, UN-Habitat) ovat tärkeimmät YK-järjestelmän elimet, joiden työn kautta pyritään varmistamaan kestävän kehityksen ympäristöpilarin toteutuminen. Niiden työ edistää usean YK:n Agenda2030-toimintaohjelman tavoitteen toteutumista.

UNEPin toiminta-alue on huomattavan laaja: se kattaa lähes kaikki globaalit ympäristökysymykset, minkä lisäksi UNEPin tehtäviin kuuluu varmistaa ympäristöasioiden huomioiminen YK-järjestelmän sisällä ja YK-sihteeristön omassa toiminnassa.

UN-Habitatin toiminta puolestaan painottuu kestävään asuinyhdyskuntakehitykseen, joskin energiatehokas rakentaminen, slummiutumisen ehkäiseminen ja kaupunkisuunnittelu ovat saaneet enemmän painoarvoa viime vuosien aikana. Myös ilmasto- ja ympäristökysymykset kaupungeissa näkyvät aiempaa enemmän sen toiminnassa.

Suomi ajaa tavoitteitaan sekä kansallisesti että EU:n kautta. Myös Pohjoismaiden kesken tehdään tärkeää yhteistyötä.

YK:n ympäristöohjelma UN Environment Programme

Kansainvälinen ympäristöyhteistyö Yhdistyneiden kansakuntien sisällä alkoi vuonna 1972, kun Tukholman ympäristökonferenssi järjestettiin. Konferenssin seurauksena syntyi YK:n ympäristöohjelma (UN Environment Programme, UNEP). UNEPilla on tärkeä rooli kansainvälisen ympäristöyhteistyön kehittämisessä ja sillä on johtoasema YK:n Agenda 2030:n ympäristöulottuvuuden toteuttamisessa. UNEP on saanut aikaan useita kansainvälisiä ympäristösopimuksia ja se myös isännöi useita kansainvälisiä ja alueellisia sopimussihteeristöjä.

UNEP toiminta vastaa planetaarisen kolmoiskriisin, eli ilmastonmuutoksen, luontokadon ja saastumisen, juurisyihin. Sillä on seitsemän toimintaa ohjaavaa alaohjelmaa: ilmasto, kemikaalit ja saasteet, luonto, tiedepolitiikka, ympäristöhallinto, rahoitus ja taloudellinen muutos, ja digitaalinen muutos.

UNEPin työtä on johtanut vuodesta 2013 alkaen YK:n korkean tason ympäristökokous (United Nations Environment Assembly, UNEA), jonka jäseniä ovat kaikki YK:n jäsenmaat. UNEA kokoontuu Nairobissa kahden vuoden välein, seuraavan kerran helmikuussa 2024.

Suomi tukee osana yhteistä EU-linjaa YK:n ympäristöhallinnon vahvistamista. Suomi tukee UNEPin roolia YK:n ympäristötoimien koordinaattorina, jonka tehtävänä on tunnistaa ja seurata ympäristön muutoksia ja kehittää ratkaisuja ympäristön haasteisiin. Suomi on myös tukenut UNEPia ympäristön tilan arvioinnissa ja seurannassa.

Lisätietoa UN-Environment Programmen verkkosivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

YK:n asuinyhdyskuntaohjelma UN-Habitat

YK:n asuinyhdyskuntaohjelma (UN-Habitat) perustettiin vuonna 1976 Vancouverissa pidetyn ensimmäisen Habitat-konferenssin tuloksena. Vuonna 2002 YK:n yleiskokous vahvisti UN-Habitatin mandaattia ja antoi sille YK:n alaisen ohjelman statuksen. Kolmannessa Habitat-konferenssissa vuonna 2016 hyväksyttiin uusi kaupunkiagenda, jonka visiona on parempi ja kestävämpi tulevaisuus. UN-Habitatilla on tärkeä rooli Agenda2030:n toimeenpanossa.

UN-Habitat edistää sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävää kaupungistumista sekä vähätuloisten asuinolojen parantamista. UN-Habitat lisää tietämystä kaupungistumisen ja köyhyyden välisistä suhteista ja vaikuttaa yhdyskuntien kestävään kehitykseen, kelvolliseen asumiseen ja hyvään hallintoon liittyvien poliittisten toimintalinjojen muotoiluun. Suuri osa sen työstä on maiden kanssa toteutettavia käytännön yhteistyöhankkeita. UN-Habitatilla on myös merkittävä rooli kaupungistumiseen liittyvän tiedon tuottamisessa ja lisäämisessä sekä asiantuntija-avun antamisessa.

Neljän vuoden välein järjestettävä UN-Habitat Assembly (UNHA) on YK:n korkein päättävä elin, joka käsittelee kestävää kaupungistumista ja asuinyhdyskuntia. Kokous on myös UN-Habitatin universaaliin jäsenyyteen perustuva hallintoelin. UNHA järjestettiin viimeksi kesäkuussa 2023.

Lisätietoa UN-Habitatin verkkosivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)