Kenialaiset ihastuivat kolmikantaan

”Suomessa työntekijät, työnantajat ja hallitus voivat sopia palkoista keskenään”, ihmettelee opintomatkalla Suomessa käynyt kenialainen Sarah Serem.  

 ”Meillä on vahvoja ammattiyhdistyksiä, mutta ne ajavat oman jäsenistönsä etuja eivätkä tee yhteistyötä hallituksen kanssa”, hän kertoo.

 Serem vetää Keniassa komissiota, joka määrittelee uudelleen maan koko julkisen sektorin palkat. Neljänkymmenenviiden miljoonan asukkaan Keniassa julkisella sektorilla työskentelee noin 700 000 ihmistä.

Sarah Serem (oikealla) ja Jacqueline Mugo saivat Suomen tuottavuusohjelmasta viemisiä Keniaan. Kuva: Outi Einola-Head.

Kuusi vuotta istuvaan komissioon on koottu 14 jäsentä kaikista palkansaajaryhmistä, ministeriöistä ja ay-liikkeestä. Komission perustamisesta on säädetty Kenian perustuslaissa ja sen työtä arvostetaan maassa suuresti.  Neljä ryhmän jäsentä kävi syyskuun alussa Suomessa katsomassa, miten Suomen valtiotalouden tuottavuusohjelma etenee ja mitä sen opeista voisi soveltaa Keniaan.

 Myös virheistä otetaan oppia

 Valtiovarainministeriö järjesti kenialaisille viikon ohjelman, jossa perehdyttiin Suomen palkkatasoon, tuloeroihin, verotukseen, eläkkeisiin sekä muihin tasa-arvoiseen tulonjakoon vaikuttaviin asioihin. Myös Suomen tuottavuusohjelmassa tehdyistä virheistä aiotaan ottaa oppia.

 Kenian uudessa järjestelmässä palkat määritellään työn vaativuuden ja työssä suoriutumisen pohjalta. Tuottavuus mitataan sektorikohtaisten indikaattorien avulla.  

 ”Käymme Keniassa läpi kaikki tehtävät ja teemme esityksen palkoista työn tuottavuuden perusteella. Tavoitteena on päästä oikeudenmukaiseen ja läpinäkyvään palkkaukseen. Hyvä esimerkki tuottavasta työstä on Suomen poliisilaitos; maanne on yksi maailman turvallisimmista vaikka poliiseja on vähän”, komission jäsen Daniel Ogutu arvioi.

 ”Vaikka Suomessa julkista sektoria on supistettu dramaattisesti, teillä on edelleen toimivat julkiset palvelut ja eläkkeet. Myös me katsomme erityisesti työn laatua, kun palkkoja määritellään”, komission jäsen Jacqueline Mugo sanoo.

 Palkkaerot pienemmiksi

Sarah Seremin yllätti Suomessa kaikkien toimijoiden sujuva yhteistyö. ”Tiimityö toimii Suomessa hämmästyttävän hyvin, ja täällä kaikki näyttävät olevan samassa veneessä toteuttamassa tuottavuusohjelmaa. Tästä kenialaisilla on paljon opittavaa”.

 Seremin mukaan Keniassa vaaleilla valittujen virkamiesten palkat ovat aivan liian korkeita, alimmat tuskin riittävät elämiseen. Huippupalkat voivat olla kaksi kertaa suurempia kuin alimmat palkat.

 Keniassa julkisen sektorin palkat ovat nousseet 13 prosenttia vuodessa, mutta työn tuottavuus ei juuri ole parantunut Monet kenialaiset kokevat vaaleilla valittujen virkamiesten huimat palkat ja etuudet hyvin epäoikeudenmukaisiksi.

 Kenialaiset hakevat oppia Suomen kaltaisilta mailta, joilla on kokemusta vastaavista julkisen sektorin tuottavuushankkeista. Ryhmä käy Suomen lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa, Ghanassa ja Etelä-Afrikassa.

 ”Poimimme parhaat käytännöt kaikista maista ja käytämme niitä soveltuvin osin omassa työssämme. Suomen kokemukset ovat suureksi hyödyksi kun jatkamme työtämme Keniassa. Vaikka Suomi ja Kenia ovat hyvin erilaiset yhteiskunnat, täällä on paljon toimivia asioita, joita voimme soveltaa myös Keniassa”, Sarah Serem sanoo.

 Outi Einola-Head

demokratia