WTO-neuvottelujen ajankohtainen tilanne

Taustatiedote: ulkomaankauppaministeri Jari Vilénin ja WTO:n tulevan pääjohtajan Supachai Panitchpakdin tapaaminen Helsingissä 5.4.2002


WTO:n Qatarin pääkaupungissa Dohassa marraskuussa 2001 pidetyn ministerikokouksen päätöksiin perustuva kauppaneuvottelukierros on käynnistynyt.

Neuvotteluja valvova kauppaneuvottelukomitea (Trade Negotiations Committee) perustettiin aikataulun mukaisesti tammikuun 2002 lopussa ja sen puheenjohtajaksi valittiin WTO:n pääjohtaja virkansa puolesta. TNC:n perustamiskokouksessa sovittiin kierroksella noudatettavista neuvottelumenettelyistä. Ensimmäinen sisältöön keskittyvä TNC:n kokous pidetään touko/kesäkuussa. Myös varsinaisten neuvotteluelinten puheenjohtajat on valittu.
Eri ryhmät ovat helmikuusta alkaen pitäneet ensimmäisiä kokouksiaan ja suunnitelleet työohjelmaansa.

EU on pyrkinyt aktiivisesti edistämään neuvotteluja mm. antamalla ehdotuksensa WTO:n riitojenratkaisujärjestelmän parannuksiksi sekä Dohassa annetun TRIPS-sopimusta (sopimus henkisen omaisuuden kauppaan liittyvistä näkökohdista) ja kansanterveyttä koskevan julistuksen jatkotyöstä. WTO:n TRIPS-neuvostolle annettiin Dohassa tehtäväksi etsiä pikainen ratkaisu niiden maiden ongelmaan, joilla ei ole kapasiteettia valmistaa lähinnä AIDS –lääkkeitä ns. pakkolisenssillä omassa maassaan.

Neuvottelukierrokseen keskeisesti sisältyvän kehitysmaiden erityisaseman huomioon ottamisessa on myös edetty. WTO:n jäsenet ovat toiminnallaan osoittaneet olevansa sitoutuneita Dohassa tehtyihin lupauksiin. Genevessä maaliskuussa pidetyssä kehitysmaille annettavan teknisen avun rahoittamista käsittelevässä kokouksessa useat WTO:n jäsenmaat ilmoittivat valmiudestaaan antaa lisälahjoituksia WTO:n teknisen avun rahastoon. WTO:n sihteeristön on määrä palkata kuluvana vuonna useita uusia asiantuntijoita teknisen avun tehtäviin.

Käynnissä oleva neuvottelukierros on Dohan ministerideklaraation mukaisesti määrä saada yhtenä kokonaispakettina päätökseen vuoden 2004 loppuun mennessä. Tätä ennen edessä on useita neuvottelujen etenemisen kannalta keskeisiä välietappeja:

- Maatalousneuvotteluja koskeva seuraava määräaika on 31.3.2003, johon mennessä tulee sopia maatalousneuvottelujen sitoumuksien yksityiskohdista, mm. myönnytysten tasosta ja tukirakenteista.

- Palveluneuvotteluissa alustavat pyynnöt markkinoillepääsyn parantamiseksi on annettava kesäkuun loppuun mennessä 2002 ja vastaavasti alustavat omat markkinoille pääsyä koskevat tarjoukset maaliskuun loppuun mennessä 2003.

- Teollisuustuotteiden osalta tavoitteena on sopia neuvottelujen yksityiskohdista 31.3.2003 mennessä. Teollisuustuotteiden markkinoillepääsyä koskevat neuvottelut kattavat sekä tullit että muut kaupan esteet.

- 5. ministerikokouksessa (loppuvuodesta 2003) tulee päättää kauppaa ja investointeja, kauppa ja kilpailua, julkisten hankintojen transparenssia sekä kaupan menettelyjen helpottamista koskevien neuvottelujen yksityiskohdista.

- WTO:n kauppa ja kehityskomitean tulee heinäkuussa 2002 raportoida WTO:n yleisneuvostolle kehitysmaiden erityis- ja erilliskohtelun (SDT) pakollisista säännöistä. WTO:n pääjohtajan tulee raportoida 5. ministerikokoukselle (loppuvuodesta 2003) kaikista vähiten kehittyneiden maiden asemaan liittymistä kysymyksistä sekä myös teknistä apua ja kapasiteetin kasvattamista koskevien sitoumusten täytäntöönpanosta ja riittävyydestä.

- Heinäkuun 2002 lopussa on WTO:n tavarakauppaneuvoston annettava yleisneuvostolle suositus tekstiilien kiintiöiden laskentamenetelmistä. Aihe on erittäin tärkeä tekstiilejä vieville kehitysmaille.

Lisätietoja: linjanjohtaja Vesa Himanen, puh. 09-1341 5501, ja yksikön päällikkö Jorma Korhonen, puh. 09-1341 5530.























WTO