Suomi tukee Afganistanin jälleenrakentamista - asiantuntijavaltuuskunta Afganistaniin


Ulkoasiainministeriö lähettää asiantuntijavaltuuskunnan Afganistaniin selvittämään Suomen mahdollisuuksia osallistua Afganistanin jälleenrakennukseen joko kahdenvälisesti tai kansainvälisten järjestöjen kautta rahoitettavilla hankkeilla. Ryhmä matkustaa Kabuliin sunnuntaina Pakistanin kautta.

Kabulissa ryhmä tapaa Afganistanin väliaikaisen hallituksen, YK-järjestöjen ja Euroopan unionin edustajia sekä tutustuu Suomen ISAF-yksikön toimintaan.

Ulkoasiainministeriö on varannut 10 miljoonaa euroa vuodelle 2002 Afganistanin avustamiseen. Tästä noin puolet ohjataan humanitaariseen apuun ja puolet jälleenrakennuskohteisiin. Humanitaariseen apuun on jo myönnetty viisi miljoonaa euroa YK-järjestöjen, Punaisen Ristin ja kansalaisjärjestöjen kautta. Ministeri Satu Hassin suosituksen mukaan Suomen avustusten pääasiallisina kohteina ovat Afganistanin naisten aseman parantaminen ja miinanraivaus. YK:n johdolla tehtävää miinanraivausta ja miinavaarasta tiedottamista tuetaan miljoonalla eurolla.

Afganistaniin lähtevään ryhmään kuuluvat kansanedustaja Paula Kokkonen, ulkoasiainneuvos Kimmo Pulkkinen ulkoasiainministeriöstä, Suomen Islamabadin suurlähetystön va. asiainhoitaja Kaija Ilander, joka toimii asiainhoitajana myös Kabulissa, ministeriön kehitysyhteistyöosaston tasa-arvoasioiden neuvonantaja Päivi Mattila ja terveysalan neuvonantaja Gisela Blumenthal. Kabulissa ryhmään liittyy Islamabadin suurlähetystön harjoittelija Tanja Viikki. Ryhmä lentää sunnuntaina 24.3 YK-lennoilla Islamabadista Kabuliin ja palaa Suomeen pääsiäispäivänä 31.3.

Suomi on jo myöntänyt 1,5 miljoonaa euroa YK:n kehitysrahasto UNDP:n avaamaan pikarahastoon, josta tuetaan Afganistanin väliaikaisen hallituksen toimintaa. Puoli miljoonaa euroa on myönnetty YK:n huumeiden vastaisiin ohjelmiin. Ministeriö maksaa myös Suomen ISAF-joukoissa toimivan yksikön toteuttamia siviilikohteita. Suomen osasto on jo alkanut korjata mm. Kabulin naisten yliopiston tiloja ja remontoida kyläkouluja ja teettää kouluihin pulpetteja. Ministeriön valtuuskunta selvittää myös suomalaisten yritysten mahdollisuuksia toimittaa mm. valmistaloja ja muuta avustustoiminnassa tarvittavaa materiaalia Afganistaniin.

Lisätietoja: linjanjohtaja Päivi Luostarinen, puh, (09) 1341 5326 ja
ulkoasiainneuvos Arto Kurittu, puh. (09) 1341 5523.











YK
kriisinhallinta