EU:s nordliga dimension på utrikesministermötet i Luxemburg

Det andra utrikesministermötet om den nordliga dimensionen (Linkki toiselle web-sivustolle.) arrangeras i Luxemburg måndagen 9 april 2001 i samband med Rådet för allmänna ärenden. Vid mötet deltar förutom ordförandelandet för Arktiska rådet(Linkki toiselle web-sivustolle.), Finland, även unionens övriga medlemsländer samt de sju partnerländerna inom den nordliga dimensionen, dvs Estland, Island, Lettland, Litauen, Norge, Polen och Ryssland. Mötet i Luxemburg är en fortsättning på det utrikesministermöte i november 1999 som hölls under Finlands EU-ordförandeskap.

Mötet i Luxemburg är det första tillfälle där EU och partnerländerna tillsammans med observatörer och komissionen bedömer hur verksamhetsplanen för den nordliga dimensionen som antogs i Feira kommit igång.

Att ha med partnerländerna ger mera tyngd åt utvecklingen av den nordliga dimensionen, och att förstärka samarbetet är den centrala uppgiften för mötet i Luxemburg. De slutsatser som ordföranden för ministerrådet drar utgör samtidigt en grund för Europeiska Rådets beslut angående den nordliga dimensionen.

Kommissionen presenterar på mötet en up-to-date redogörelse över de projekt som förverkligats med finansiering från unionens sida. Kommissionen presenterar även nya riktlinjker för hur EUs finansieringsinstrument (Interreg och Tacis) bättre kan förenas.

Som observatörer vid mötet deltar Rådet för Östersjöstaterna (CBSS), Barents euro-arktiska råd (BEAC) och Arktiska Rådet genom sina ordförandeländer. Observatörer är även de transatlantiska partnerländerna USA och Kanada samt internationella finansieringsinstitut.

Ytterligare uppgifter: enhetens chef Ari Heikkinen, UM/enheten för den nordliga dimension, tel. 09 - 1341 6186 och ambassadråder Bo Lindroos, UM/ enheten för den nordliga dimensionen, tel. 09 - 1341 5627.









Ahvenanmaa
EU
Islanti
Latvia
Liettua
Norja
Ruotsi
Suomi
Tanska
Venäjä
Viro
pohjoinen ulottuvuus