Utrikesminister Stubb besöker Kirgizistan och Kazakstan

Pressmeddelande 227/2008
25.6.2008

Ordföranden i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE, utrikesminister Alexander Stubb besöker två centralasiatiska länder, Kirgizistan och Kazakstan, den 30 juni-2 juli.

Stubb träffar ländernas presidenter och utrikesministrar och parlamentens talmän. Dessutom träffar han företrädare för frivilligorganisationer, partier och internationella organisationer. Resan fokuserar på OSSE-frågor, men samtalen rör också bilaterala och internationella frågor och EU-ärenden. I den kazakstanska huvudstaden Astana håller Stubb också ett tal vid den årliga sessionen för OSSE:s parlamentariska församling.

Alla möten kommer starkt att behandla det civila samhället, demokrati, mänskliga rättigheter och OSSE:s fältverksamhet i regionen. OSSE genomför i Kirgizistan och Kazakstan bland annat säkerhets- och gränsprojekt, ekonomiska projekt och miljöprojekt och arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati. Kazakstan har valts till ordförande i OSSE år 2010.

Kirgizistan har varit det huvudsakliga mottagarlandet för det finländska utvecklingssamarbetet i Centralasien sedan mitten av 1990-talet. Stödet har fokuserat på miljö- och vattenvård, konfliktförebyggande och krishantering, kampen mot narkotika och på att utveckla demokratin och rättsstaten. Finland har i flera år via OSSE understött verksamheten vid OSSE-akademin i Bisjkek och projekt för att öka jämställdhet och förbättra kvinnors möjligheter att påverka i samhället.

I Kazakstan har Finland finansierat ett projekt för ökad pressfrihet, som bland annat omfattat utbildning om fackliga rättigheter för journalister. Finland har dessutom stött arbetet för att förbättra kvinnliga gästarbetares ställning. Kazakstan ingår också i många regionala projekt som Finland stöder, bland annat dammsäkerhets-, vatten- och miljöprojekt.

De handelsekonomiska relationerna mellan Finland och Kazakstan har blivit starkare. Den finländska exporten till Kazakstan ökade i fjol med 50 procent till 336 miljoner euro, och var för första gången större än importen.

Närmare upplysningar: utrikesministerns tjänstemannasekreterare Mikko Hautala, tfn 040 834 6758, ambassadrådet Päivi Peltokoski, sekretariatet för OSSE-ordförandeskapet, tfn 040 578 6096, och utrikesministerns pressattaché Juha Kirstilä, tfn 040 552 8200

Mer information om OSSE:s parlamentariska församling på OSSE:s webbplats(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

ETYJ
ulko- ja turvallisuuspolitiikka