Koronavirusuutiset Kazakstanissa

8.6. alkaen Kazakstaniin saavuttaessa ei tarvitse esittää negatiivista PCR-testitulosta tai todistusta täydestä koronarokotussarjasta. Viisumivapaa maahantulo on palautettu 1.1.2022 alkaen. Kazakstan on myös poistanut maahantulorajoitukset viisumivapaista maista ja maista, joista liikennöi suoria lentoja Kazakstaniin. Suomalaisilta ei näin ollen vaadita enää erillistä maahantulolupaa.

Kazakstanissa on todettu yli 1 394 000 koronavirustartuntaa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)Kazakstanin viranomaisilla on koronavirukselle omistettu verkkosivu osoitteessa http://coronavirus2020.kz(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Viranomaisten mukaan verkkosivusto tarjoaa nopeaa ja luotettavaa tietoa maan koronavirustilanteesta. Sivuilta voi tarkistaa esimerkiksi ajankohtaisimman tartuntojen määrän.  

Koronarajoituksia on asteittain lievennetty alkuvuodesta. 14.3. alkaen ostoskeskukset, ravintolat ym. julkiset tilat ovat luopuneet koronaa jäljittävän Ashyq-sovelluksen vaatimuksesta. Hengityssuojaimen käyttöä ei enää velvoiteta sisätiloissa. Koronatilanteen heikentyessä lisärajoitukset ovat kuitenkin mahdollisia. Ajankohtaisimmat tiedot kannattaa tarkistaa Kazakstanin viranomaisilta.

Ohjeita matkustamisen osalta

8.6. alkaen(Linkki toiselle web-sivustolle.) Kazakstaniin saavuttaessa ei tarvitse esittää negatiivista PCR-testitulosta tai todistusta täydestä rokotussarjasta. Viisumivapaa maahantulo on palautettu 1.1.2022 alkaen. Kazakstan on myös poistanut maahantulorajoitukset(Linkki toiselle web-sivustolle.) viisumivapaista maista ja maista, joista liikennöi suoria lentoja Kazakstaniin. Suomalaisilta ei näin ollen vaadita enää erillistä maahantulolupaa. 

Omicron-muunnoksen leviämisen estämiseksi, Kazakstanilla on edelleen tiettyjä maahantulorajoituksia tiettyjen maiden osalta. Tällä hetkellä maahantulo on evätty ulkomaalaisilta, jotka matkustavat Etelä-Afrikasta, Botswanasta, Lesothosta, Namibiasta, Zimbabwesta, Mozambiquesta, Madagascarista, Eswatinista, Tanzaniasta ja Hong Kongista.

Lisäksi Israelista, Tšekistä, Alankomaista, Belgiasta, Iso-Britanniasta, Italiasta, Saksasta, Australiasta ja Kanadasta saapuvien tulee olla seitsemän päivää karanteenissa huolimatta PCR-testin tuloksesta. Tilanne ja maalistat saattavat muuttua nopeasti, joten tarkista ajankohtaiset rajoitukset viranomaisilta.

Oleskeluluvan omaavat ulkomaalaiset voivat ylittää Kazakstanin rajan vain kerran 30-päivässä.(Linkki toiselle web-sivustolle.) 

Kansainväliset lennot kulkevat pääasiassa normaalisti, mutta joitakin aikataulumuutoksia saattaa ilmetä yhä. Euroopan ja Venäjän asettamat ilmatilarajoitukset saattavat vaikuttaa Kazakstanin lentoliikenteeseen. Lisätietoja kannattaa tiedustella suoraan lentoyhtiöiltä.

Jotkut lentoyhtiöistä tai kohde- tai kauttakulkumaista saattavat vaatia negatiivisen tuloksen koronatestistä matkustettaessa pois Kazakstanista. Matkustajan tulee itse tarkistaa kohde- ja kauttakulkumaan rajoitukset sekä lentoyhtiöiden antamat ohjeet. Kazakstanissa mm. Olymp-nimiset klinikat tekevät koronatestejä Nur-Sultanissa ja Almatyssa. Heidän toimipisteidensä yhteystiedot voi tarkistaa täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan sisäiset lennot toimivat pääasiassa normaalisti. Lisätietoja paikallista lentomatkailua koskevista turvatoimenpiteistä ja ohjeista löytyy Air Astanan sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Koronatilanteen heikentyessä uudet rajoitukset ovat mahdollisia.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].

Tärkeimpiä paikallisviranomaisten yhteystietoja

Ajankohtaisimmat ohjeet kannattaa aina tarkistaa Kazakstanin viranomaisten verkkosivuilta.

Linkkejä Suomen viranomaisten sivuille

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Nur-Sultanin suurlähetystö pyrkii päivittämään tilannetietoa nettisivuilleen ja sosiaalisen median kanavilleen, Facebookiin(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Twitteriin(Linkki toiselle web-sivustolle.). Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.