Kazakstanin viranomaisten ohjeita koronavirukseen liittyen (päivitetty 13.3.)

Kazakstanin ensimmäiset kaksi COVID-19-tapausta on todettu 13.3 Almatyssa. Useita ulkomailta Kazakstaniin saapuneita henkilöitä on myös monitoroitavana tai karanteenissa.

Koulut ja yliopistot suljetaan 16.3. alkaen ainakin 5.4. saakka. Suuremmat joukkotapahtumat ja tilaisuudet perutaan toistaiseksi 13.3 alkaen.

Matkustajaliikenne Kiinan ja Kazakstanin välillä maateitse ja lentäen on keskeytetty. Lisäksi yksittäiset lentoyhtiöt kuten esimerkiksi Lufthansa ovat keskeyttänyt lentonsa Kazakstaniin. Myös muut lentoreittien rajoitukset tai keskeytykset ovat mahdollisia.

Kazakstanin viranomaiset alkoivat soveltaa 20.2.2020 alkaen koronaviruksen aiheuttamia matkustusrajoituksia ja -ohjeita maille jakaen ne eri kategorioihin perustuen siihen, kuinka monta tautitapausta niissä on todettu. Rajoitukset ja ohjeet ovat muuttuneet useita kertoja viime viikkojen aikana. Tiettyjen "korkean riskin maiden" kansalaiset on asetettu kokonaan maahantulokieltoon 12.3 alkaen, mikäli he eivät pysty todistamaan etteivät ole vierailleet kotimaassaan viimeisen 30 päivän aikana.

Niistä maista saapuvat henkilöt, joissa tautitapauksia on todettu vähemmän, asetetaan joko sairaalakaranteeniin, kotikaranteeniin taikka heitä monitoroidaan puhelimitse. Viranomaisten ylläpitämät listat riskimaista ja niiden kansalaisiin soveltuvat ohjeet muuttuvat ja tarkentuvat lähes päivittäin ja lyhyellä varoitusajalla tilanteen eläessä. Ajankohtaisimmat ohjeet ja listat eri kategorioiden maista voi tarkistaa Kazakstanin terveysministeriön sivuilta http://gov.kz/memleket/entities/dsm?lang=en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suomesta saapuville matkustajille ei ole tällä hetkellä asetettu rajoituksia. Huomioitavaa on, että rajoitukset koskevat myös transit-matkustajia, jotka saapuvat maista, joissa koronavirustartuntoja on esiintynyt. Viranomaiset saattavat tiedustella matkustushistoriaa viimeisen kuukauden ajalta.

Maahan saavuttaessa matkustajille tehdään mitä todennäköisimmin terveystarkastus ja heiltä pyydetään yhteystiedot monitorointia varten.

Kazakstanin ulkoministeriö/hotline-numerot:

-työaikana: +7 (7172) 72-05-49, +7 (7172) 72-01-98, +7 (7172) 72-04-93

-työajan ulkopuolella: +7 (7172) 72-01-11