Kazakstaniin on julistettu hätätila 16.3. alkaen

Kazakstanin ensimmäiset COVID-19-tapaukset todettiin 13.3. Almatyssa. Maanantaiaamuun (16.3.) mennessä maassa on todettu 9 tapausta. Useita ulkomailta Kazakstaniin saapuneita henkilöitä on monitoroitavana tai karanteenissa.

Kazakstaniin on julistettu hätätila(Linkki toiselle web-sivustolle.) 16.3. alkaen. Hätätilan myötä maahan tuloa ja poistumista(Linkki toiselle web-sivustolle.) rajoitetaan merkittävästi. Jo maassa olevat ulkomaalaiset pääsevät kuitenkin poistumaan. Myös pysyvän oleskeluluvan omaavien henkilöiden pääsymaahan pitäisi onnistua. On kuitenkin huomioitavaa, että lentoyhteyksiä maahan on rajoitettu merkittävästi ja kaikki maarajat ovat kiinni matkustajaliikenteeltä.

Koulut, yliopistot, elokuvateatterit ja ostoskeskukset suljetaan 16.3. alkaen 15.4. saakka. Suuremmat joukkotapahtumat ja tilaisuudet on peruttu toistaiseksi 13.3. alkaen.

Viranomaisten ohjeet muuttuvat ja tarkentuvat lähes päivittäin ja lyhyellä varoitusajalla tilanteen eläessä. Ajankohtaisimmat ohjeet voi tarkistaa Kazakstanin viranomaisten verkkosivuilta.
- Kazakstanin terveysministeriö http://www.gov.kz/memleket/entities/dsm/press/news/1?lang=en(Linkki toiselle web-sivustolle.)
- Kazakstanin ulkoministeriö http://mfa.gov.kz/en/content/news(Linkki toiselle web-sivustolle.)
- Kazakstanin presidentin kanslia https://www.akorda.kz/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kazakstanin ulkoministeriö/hotline-numerot:
-työaikana: +7 (7172) 72-05-49, +7 (7172) 72-01-98, +7 (7172) 72-04-93
-työajan ulkopuolella: +7 (7172) 72-01-11

Koronaviruspandemia vaikuttaa matkailuun ennennäkemättömällä tavalla. Tämän hyvin poikkeuksellisen tilanteen johdosta ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista ulkomaille toistaiseksi. Tämä koskee kaikkia maita.

Jos olet jo matkalla, seuraa paikallista uutisointia uusimman tiedon saamiseksi. Keinomme auttaa ovat rajalliset. Pyri itse selvittämään paluumatkasi järjestelyjä matkanjärjestäjäsi, lentoyhtiön tai vakuutusyhtiösi kautta. Matkailijoilta vaaditaan nyt sopeutumista tilanteeseen ja epätietoisuuden sietämistä. Moni matkailija voi joutua jäämään matkakohteeseen, kunnes lentoliikenne jälleen käynnistyy. Matkanjärjestäjät ja lentoyhtiöt pyrkivät kuljettamaan suomalaiset takaisin kotimaahan.

Ulkoministeriö ja Nur-Sultanin suurlähetystö pyrkivät päivittämään tilannetietoa sosiaalisen median kanavilleen, Facebookiin(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Twitteriin(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Suosittelemme tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Matkustustiedotteita päivitetään pitkäkestoisemmalla tiedolla tilanteen selkeydyttyä. Kaikkien maiden matkustustiedote on nyt toistaiseksi vältä kaikkea matkustamista –tasolla.

Ennen kuin harkitset soittoa ulkoministeriön päivystykseen, lue usein kysytyt kysymykset(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja selvitä tilannetta uutisista ja sosiaalisesta mediasta.