EU:s handelsministrar förbereder sig inför Världshandelsorganisationens ministermöte

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio deltar i handelsministrarnas informella möte i Bryssel den 22–23 januari. Det viktigaste temat vid mötet är förberedelserna inför Världshandelsorganisationen WTO:s ministermöte. Ministrarna ska också diskutera frågan med WTO:s generaldirektör. Ministrarna ska dessutom diskutera hur handelspolitiken bidrar till EU:s välstånd och resiliens. I mötesprogrammet ingår också ett möte med ordföranden för Europaparlamentets utskott för internationell handel.

EU:s handelsministrar diskuterar förberedelserna inför Världshandelsorganisationen WTO:s nästa ministermöte. WTO:s 13:e ministermöte ordnas i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten den 26–29 februari 2024. 

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio anser att Finlands och EU:s viktigaste mål vid det kommande ministermötet är att återställa organisationens system för tvistlösning.

”Våra företag behöver förutsägbarhet. Ett fungerande system för tvistlösning är nödvändigt för att vi ska kunna säkerställa att de gemensamma spelreglerna för internationell handel följs”, säger minister Tavio.

Det är meningen att två nya länder, Komorerna och Östtimor, ska godkännas som medlemmar i WTO vid ministermötet i Abu Dhabi. I och med de nya medlemmarna stiger organisationens medlemsantal till 166.

”De nya ländernas vilja att bli medlemmar i WTO är ett tecken på världsorganisationens dragningskraft. Samtidigt blir WTO starkare som organisation när den geografiska täckningen utvidgas”, säger Tavio. 

Handelsministrarna ska även utbyta synpunkter rörande målen för WTO:s ministermöte på en middag med organisationens ordförande Ngozi Okonjo-Iweala.

Vid mötet behandlas EU:s öppna strategiska autonomi med tanke på handelspolitiken. Ministrarna ska diskutera hur handelspolitiken bidrar till EU:s välstånd och resiliens. Tavio anser att det är viktigt att de pågående förhandlingarna om EU:s handelsavtal slutförs.

”EU bör bedriva en aktiv handelspolitik som öppnar nya exportmarknader för våra företag och stöder en diversifiering av produktionskällorna. På så sätt kan vi förbättra vår konkurrenskraft och resiliens och minska våra kritiska beroendeförhållanden”, säger Tavio.

Vid lunchen diskuterar handelsministrarna med ordföranden för Europaparlamentets utskott för internationell handel Bernd Lange.

Mer information

  • Reetta Härönoja, utrikeshandels- och utvecklingsministerns diplomatiska rådgivare, tfn 0295 350 740 
  • Tuomas Tapio, avdelningschef, tfn 0295 350 918.
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]