Antarktisfördragets sekretariat grundas i Buenos Aires

Antarktisfördragets parter samlades i Madrid i juni och beslöt grunda ett sekretariat i Buenos Aires. Ärendet har legat på bordet utan att beslut fattats i nästan tio år. Grundandet av sekretariatet har fördröjts pga frågor om sekretariatet som juridisk person. dispenser och rättigheter samt kostnadsfördelningen för sekretariatet.

De tre centrala målsättningarna med Antarktisfördraget är demilitarisering av Antarktis, reglering av det vetenskapliga forskningsarbetet på kontinenten samt garanterande av forskningsfrihet samt nedfrysning av territoriala krav på Antarktis. Anslutna är 27 konsultativa medlemmar och 17 icke-konsultativa medlemmar.

Finland anslöt sig till Antarktisfördraget år 1984 och nådde status av konsultativ part år 1989. Då anslöt sig Finland även till generalavtalet om organiska naturresurser i havet kring Antarktis. År 1991 undertecknade Finland det sk. Madrid-protokollet om naturskydd i Antarktis. Avtalet ratificerades i oktober 1996.

Sekretariatet bereder tillsammans med det årligen roterande ordförandelandet mötema för konsultativparterna och naturskyddskommittén. Det ansvarar för behövliga översättar- och tolkfaciliteter, informationsutbytet mellan parterna samt för informationen om avtalssystemet som berör Antarktis.

Antarktisfördragets konsultativmöte hölls 9-20 juni. Mötet hade egna webbsidor: 26:e konsultativmötet i Madrid(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Ytterligare information: utrikesrådet Erik Ulfstedt, enheten för nordlig dimension, tel. 160 55279 eller 040-839 4639.









internationell rätt