Hur framskrider afghanernas familjeåterföreningar?

hur behandlingen av afghaners ansökningar om familjeåterförening framskrider i Iran:

Vi har fått en stor mängd förfrågningar, både till utrikesministeriet och till ambassaden i Teheran, om hur afghanernas ansökningar om familjeåterförening ska behandlas.

Republikens presidents förordning om placeringsorterna för Finlands beskickningar i utlandet ändrades den 10 december 2021 så att afghaner också kan uträtta sina ärenden i Iran, utöver ambassaden i New Delhi. Ändringen gjordes eftersom det på grund av covid-19-pandemin och situationen i Afghanistan är praktiskt taget omöjligt att resa från Afghanistan till New Delhi.

Ändringen av förordningen är det första steget mot att göra det möjligt för afghaner att sköta sina ärenden vid ambassaden i Teheran. En annan nödvändig åtgärd är att säkerställa tillräckliga resurser. Vår ambassad i Teheran sköter redan nu en stor mängd andra inresetillståndsärenden och därtill kommer familjeåterföreningarna för afghaner och hanteringen av kvotflyktingar från Afghanistan. När verksamheten inleds måste den vara ordentligt organiserad och det behövs avsevärda tilläggsresurser.

Utrikesministeriet vill att afghanerna ska erbjudas realistiska möjligheter att lämna in ansökningar och få dem behandlade. Vi kommer att använda samma modell som använts framgångsrikt för syriers ansökningar om familjeåterförening. Ambulerande konsuler och företrädare för finländska myndigheter har sänts till Beirut och idén är att sökandena bara behöver göra ett besök på platsen. Lokaler har hyrts av externa tjänsteleverantörer. Att sända ut myndigheter till ett annat land förutsätter emellertid att den mottagande staten beviljar tjänstemännen inresetillstånd. När det gäller Iran pågår tillståndsprocessen nu.

Ambassaden kan bara ta emot kunder på ett välorganiserat sätt och med tidsbokning. Ambassaden i Teheran har tydligt informerat om att det blir möjligt att boka tider tidigast i februari 2022.

Vi har kontaktats av flera stödpersoner i Finland som berättat att de uppmanat personer som ansöker om familjeåterförening att ta sig till Iran genast då förordningen ändrades. Detta är förståeligt i ljuset av det osäkra läget i Afghanistan. Men om sökandens visum upphör att gälla när hen befinner sig i Iran, vistas personen olagligt i landet och kan kanske inte lämna landet, även om hen beviljas uppehållstillstånd i Finland.

Vår ambassad kan bara ta emot kunder som bokat tid på förhand. Detta beror främst på covid-19-pandemin, men också på att antalet afghaner som ansöker om familjeåterförening i Teheran börjar närma sig tusen.

Dessutom behövs det nästan alltid en tolk när man behandlar en ansökan om uppehållstillstånd. Enligt utlänningslagen ansvarar sökanden själv för att anlita en oberoende och kompetent tolk. Av datasäkerhetsskäl är distanstolkning tyvärr ännu inte möjlig.

Vi förstår frustrationen hos familjemedlemmar och stödpersoner i Finland när familjeåterförening drar ut på tiden. Vi försöker bygga upp ett system som gör det möjligt att återuppta behandlingen av afghanernas ansökningar om familjeåterförening på ett hållbart sätt och så att de som beviljas uppehållstillstånd verkligen kommer till sina familjer i Finland.

Korta anvisningar för den som ansöker om familjeåterförening från

1) Kontakta ambassaden i Teheran och be om att få en tid för att lämna in ansökan.

2) Kom bara till ambassaden när du har en bokad tid. Ambulerande konsuler och företrädare för finländska myndigheter  behandlar ansökningarna.

3) Ambassaden meddelar den bokade tiden några veckor innan. Bokade tider går att få tidigast i februari. Allt beror på när de              finländska myndigheterna kan komma in i landet. Tyvärr kan omikronvariantens spridning ändra planerna.

4) Kom inte till ambassaden eller ens in i landet innan en intervjutid har fastställts.

5) Vårt mål är att behandlingen av ansökan kan skötas med ett enda besök.

6) Beslutet om uppehållstillstånd fattas av Migrationsverket i enlighet med utlänningslagen.