YK:n kestävän kehityksen toimikunta kokoontuu New Yorkissa

Ulkoasiainministeriö Ympäristöministeriö


Johannesburgin tulosten toimeenpanoa seuraava ja edistävä YK:n kestävän kehityksen toimikunta (Commission for Sustainable Development, CSD) kokoontuu 11. istuntoonsa New Yorkissa 28. huhtikuuta - 9. toukokuuta. Kokouksessa on tarkoitus päättää Johannesburgin toimintasuunnitelman painopisteistä, ja niiden toteuttamisen seurannasta YK-tasolla. Erityisesti päätöksiä tullaan tekemään CSD:n tulevasta työohjelmasta, toimintatavoista, kansainvälisten ja alueellisten organisaatioiden ja toimijoiden osallistumisesta, sekä ns. kumppanuushankkeiden seurannasta. Kokoukseen sisältyy myös ministeriosuus.

Suomessa on laajan lausuntokierroksen pohjalta listattu tärkeimpiä toimenpiteitä Johannesburgin huippukokouksen työn jatkamiseksi kansallisesti ja kansainvälisesti. Kestävän kehityksen toimikunnan tehtävänä on niitä koskevien toiminnallisten suositusten aikaansaaminen.

Suomen prioriteetteja CSD:n tulevaan työohjelmaan ovat Johannesburgin toimintasuunnitelman mukaisesti köyhyyden poistaminen, kestävät tuotanto- ja kulutustavat, luonnonvarojen kestävä käyttö ja kestävä globalisaatio.

Suomen keskeisimpiä painopisteitä on Suomen aloitteesta liikkeelle lähtenyt tavoite kehittää 10-vuotinen puiteohjelma kestävän tuotannon ja kulutuksen edistämiseksi. Hallitusohjelmassa päätettiin vastaavan kansallisen, hallinnonalojen rajat ylittävän ohjelman laatimisesta. Samalla Suomi haluaa sitoutua laaja-alaisesti kestävän kehityksen edistämiseen niin kansallisessa kuin kansainvälisessä toiminnassaan. Hallitusohjelma korostikin kestävän kehityksen edistämistä osana Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, mistä keskeisen alueen muodostaa Suomen sitoutuminen YK:n vuosituhatjulistukseen ja myös Johannesburgin painottamaan köyhyyden puolittamista koskevan tavoitteen toteuttamiseen.

New Yorkin kokouksessa Suomi haluaa CSD:n päättävän kestävää tuotantoa ja kulutusta koskevan kansainvälisen puiteohjelman hyväksymisestä mahdollisimman pian osana keskeisiä painopisteitä koskevan seurannan aikaansaamista. Suomi mm. osarahoittaa alkukesällä järjestettävää YK:n talous- ja sosiaaliasioiden osaston ja UNEP:n järjestämää puiteohjelmaa koskevaa kansainvälistä kokousta, ja toimii kestävää kulutusta koskevan työryhmän rinnakkaispuheenjohtajana.

Suomen 16-henkistä valtuuskuntaa johtaa suurlähettiläs Marjatta Rasi. Valtuuskunnan kansanedustajajäseniä ovat ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Pentti Tiusanen, Susanna Haapoja ja Hanna-Leena Hemming.

Tiedotusvälineiden yhteyshenkilöt New Yorkissa:
Ylitarkastaja Riina Loukola, YM, p. 050 4616 653
Ulkoasiainsihteeri Jaakko Lehtovirta, Suomen YK-edustusto, p. 990 1 212 35 2100

Lisätiedot Suomessa:
Suurlähettiläs Taisto Huimasalo, UM, p. 160 55781
Lähetystöneuvos Marit Huhta, UM, p. 160 55568


















Suomi ja kestävän kehityksen huippukokous:(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kokouksen ohjelma YK:n www-sivuilla:(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ympäristöministeriön Kestävän kehityksen www-sivut:(Linkki toiselle web-sivustolle.)

YK
kestävä kehitys
ympäristö
ympäristönsuojelu