Ulkomaankauppaministeri Vilén vienninedistämismatkalle Etelä-Afrikkaan ja Namibiaan


Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén matkustaa suomalaisen yritysvaltuuskunnan kanssa Etelä-Afrikkaan ja Namibiaan 17.-22. helmikuuta. Matkan tarkoituksena on edistää suomalaisen vientiteollisuuden mahdollisuuksia eteläisessä Afrikassa ja markkinoida Suomea myös investointikohteena. Matkan aikana ministeri Vilén tapaa Kapkaupungissa Etelä-Afrikan kauppa- ja teollisuusministeri Alec Erwinin, terveysministeri Mantombazana Tshabalala-Msimangin, viestintäministeri Ivy Matsepe-Casaburrin, kaivos- ja energiaministeri Phumzile Mlambo-Ngcukan, tiede- ja teknologiaministeri Baldwin Sipho Ngubanen sekä varaulkoministeri Aziz Pahadin.

Ministerien välisissä keskusteluissa käsitellään Suomen ja Etelä-Afrikan kauppasuhteiden lujittamista ja monipuolistamista. Myös yritysten ongelmat ja kaupan esteet otetaan esiin. Suomi on kiinnostunut tukemaan kehitysyhteistyövaroin pk-sektorin kehittämistä Etelä-Afrikassa. EU ja Etelä-Afrikka solmivat kauppa-, kehitys- ja yhteistyösopimuksen Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella vuonna 1999. Ministerit keskustelevat sopimuksen paremmasta hyödyntämisestä.

Ministeri Vilén perehtyy myös eteläisen Afrikan alueellisiin integraatiohankkeisiin, joissa keskeisinä toimijoina ovat Etelä-Afrikan tulliliitto, Eteläisen Afrikan yhteistyöjärjestö ja Afrikan unionin taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen Nepad-ohjelma. Myös Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa käytävästä Dohan kauppaneuvottelukierroksesta on tarkoitus vaihtaa näkemyksiä. Etelä-Afrikka on WTO:ssa eteläisen Afrikan tärkein kauppapoliittinen toimija ja kuuluu myös maatalousviejämaiden Cairns-ryhmään.

Johannesburgissa pidetään Finpron järjestämä suomalaista teollisuutta esittelevä talousseminaari. Suomea esitellään myös investointikohteena, muun muassa kaivosteollisuudelle.

Suomi osallistui muiden Pohjoismaiden kanssa YK:n Etelä-Afrikkaa koskevaan kauppasaartoon vuosina 1984-1991, mikä johti maiden välisen kaupan lakkaamiseen lähes tyystin. Kauppasaarron jälkeen kauppa on kasvanut nopeasti. Vientihuippu oli vuonna 2000, jolloin vienti nousi 340 miljoonaan euroon. Vuonna 2001 vienti kuitenkin muun muassa randin voimakkaan devalvoitumisen takia supistui 22 prosenttia. Kauppa on Suomelle ylijäämäistä. Suomen päävientiartikkelit Etelä-Afrikkaan ovat it-sektorin tuotteet, paperi sekä metsäteollisuuden koneet ja laitteet. Suomeen tuodaan paperimassaa, metalliteollisuuden tuotteita, hedelmiä ja viinejä.

Namibiassa ministeri Vilén vierailee 20.-21. helmikuuta. Vierailun isäntänä toimii valtiovarainministeri ja virkaatekevä kauppa- ja teollisuusministeri Nangolo Mbumba. Vilén tapaa myös pääministeri Theo-Ben Gurirabin sekä terveys- ja sosiaaliministeri Libertine Amathilan. Suomen ja Namibian välinen kauppa on varsin vähäistä ja vierailun tavoitteena on löytää mahdollisuuksia sen laajentamiselle. Ministeri Vilén allekirjoitti Suomen ja Namibian välisen investointisuojasopimuksen marraskuussa 2002 kauppa- ja teollisuusministeri Jesay Nyamun vieraillessa Suomessa. Parhaita mahdollisuuksia suomalaisyrityksille Namibiassa katsotaan olevan ennen kaikkea terveydenhoidossa, energia- ja tietoliikennealalla, it-sektorilla, kaivosteollisuudessa ja ympäristöteknologian alalla.

Matkaan osallistuvat: Biohit Oyj; Duodecim - Zama Medical Publications, Eltel Networks Corporation, Finnfund, Finnvera, Glassrobots, Green Net Finland ry, Instrumentarium Corporation, Jaakko Pöyry Group Soil and Water Ltd, Leiras Oy, Nokia Networks, Outokumpu Oyj, Raflatac South Africa Ltd, Stakes, Setec ja Vantaan kaupunki. Yritysvaltuuskunnan puheenjohtajana toimii Outokummun Tapani Järvinen.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Riikka Laatu, Eteläisen Afrikan yksikkö, puh: 09 1605 56235, ja virkamiessihteeri Arja Makkonen, ulkoasiainministeriö, gsm: 040 757 8403, sekä yritysohjelmasta vastaava projektipäällikkö Kirsti Tarvainen, Finpro, gsm: 040 34 33 434.