Suomi ja Indonesia pitävät poliittiset konsultaatiot diplomaattisten suhteiden 65-vuotisjuhlavuonna

Esillä ovat kahdenväliset, alueelliset ja maailmanlaajuiset kysymykset. Poliittisilla konsultaatioilla edistetään hyvien suhteiden syventämistä.

Suomi ja Indonesia pitävät järjestyksessä kuudennet kahdenväliset poliittiset konsultaatiot 24. syyskuuta 2019 Indonesian pääkaupungissa Jakartassa.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi myös 65 vuotta maiden välisten diplomaattisten suhteiden solmimisesta. Suomi tunnusti Indonesian itsenäisyyden helmikuussa 1950. Diplomaattiset suhteet solmittiin myöhemmin syyskuussa 1954.
”Voimme arkistojen perusteella kiittää metsäteollisuutta ja entistä Intian-suurlähettilästämme Suomen ja Indonesian välisen vuoropuhelun käynnistämisestä,” sanoo Jari Sinkari, Suomen suurlähettiläs Indonesiassa.

Hugo Valvanne oli Suomen suurlähettiläs Intiassa 1950-luvun alussa. Hän ymmärsi hyvin Kaakkois-Aasian kasvavan poliittisen ja taloudellisen tärkeyden ja erityisesti Indonesian roolin alueen isoimpana valtiona. Valvanteen aloitteellisuus sai vastakaikua maiden pääkaupungeissa ja johti diplomaattisuhteiden solmimiseen 65 vuotta sitten.
Poliittisia konsultaatioita 24. syyskuuta johtaa Suomen puolelta ulkoministeriön Amerikan ja Aasian osaston päällikkö Piritta Asunmaa. Indonesian delegaatiota johtaa Indonesian ulkoministeriön Amerikka ja Eurooppa -osaston virkaa tekevä osastopäällikkö Teuku Faizasyah.

Poliittisten konsultaatioiden asialistalla on kahdenvälisiä, alueellisia ja maailmanlaajuisia kysymyksiä. Tapaamisessa keskustellaan poliittisesta, taloudellisesta, energia-, metsätalous- ja ympäristösektorin yhteistyöstä. Lisäksi keskusteluissa edistetään kahdenvälisen opetusalan työryhmän perustamista ja vastavuoroista viisumivapautta diplomaatti- ja virkapassien haltijoille.
 
Suomen ja Indonesian suhteet ovat hyvät kaikilla yhteistyön tasoilla.  Matkailu on kasvussa, taloudet täydentävät toisiaan, ja maiden välisessä kaupassa on paljon potentiaalia. Suomi ja Indonesia ovat samanmielisiä sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestyksen, monenkeskisyyden ja demokratian tärkeydestä. Maiden välisten suhteiden vahva perusta luo erinomaisen pohjan jatkaa hyvän yhteistyön syventämistä.