Namibias utrikesminister Peya Mushelenga besöker Finland

Namibias utrikesminister Peya Mushelenga besöker Helsingfors den 2–5 oktober och träffar utrikesminister Elina Valtonen.

Utrikesminister Elina Valtonen och Namibias utrikesminister Peya Mushelenka.

Utrikesminister Elina Valtonen och Namibias utrikesminister Peya Mushelenka träffas i Helsingfors den 4 oktober. 

Utrikesministrarna kommer att diskutera de bilaterala relationerna mellan Finland och Namibia och en intensifiering av handelsrelationerna. Andra diskussionsämnen är bland annat Rysslands anfallskrig mot Ukraina och läget i Mellanöstern.

”Finland och Namibia har ett historiskt sett särskilt förhållande som redan pågått i över 150 år. Detta besök ger en möjlighet att fördjupa förhållandet ytterligare. När det gäller handelsrelationerna kommer vi att diskutera samarbete särskilt inom utveckling av värdekedjor för kritiska mineraler, vilket vi behöver för att vi ska kunna lyckas med den gröna omställningen. Namibia är på många sätt en viktig partner inte bara för Finland utan också för EU”, säger utrikesminister Valtonen.

Utrikesminister Mushelenga träffar också republikens president Alexander Stubb, riksdagens talman Jussi Halla-Aho och undervisningsminister Anders Adlercreutz.

Mer information

  • Laila Clyne, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 492

  • Jukka Pajarinen, enhetschef, enheten för östra och södra Afrika, tfn +358 295 350 848

  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]