Passin tai henkilökortin hakeminen ulkomailla

  1. Jätä hakemus henkilökohtaisesti.
  2. Huolehdi itse siitä, että tietosi väestötietojärjestelmässä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ovat ajan tasalla. Suomen kansalainen voi tarkistaa väestörekisteritietonsa kerran vuodessa maksutta. Korjaa ja tarkista tiedot Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).
  3. Tarkista passin tai henkilökortin hinta ja maksutapa palveluhinnastosta. 
  4. Passin ja henkilökortin voimassaoloaika on enintään 5 vuotta.
  5. Tavallisen passin saaminen kestää yhdestä viikosta useampaan viikkoon. Pikapassin saat yleensä nopeammin, mutta niidenkin toimitusajat vaihtelevat maasta riippuen. Katso lisää passityypeistä: Passityypit ja käsittelymaksut ulkomailla. Henkilökorttien pikatoimitus ei ole mahdollista.
  6. Todista henkilöllisyytesi passilla tai henkilökortilla.

Myöntöpisteet

Passin ja henkilökortin myöntöpisteitä ovat suurlähetystöt, pääkonsulaatit ja lähetetyn konsulin johtamat edustustot eli konsulaatit. Kunniakonsulaateista passin ja henkilökortin voivat myöntää:

  • Saksa: Hampuri, Frankfurt am Main
  • Espanja: Barcelona, Malaga, Las Palmas, Pilar de la Horadada

Henkilökortti

Edustustot voivat myöntää tavallisia ja tilapäisiä henkilökortteja. Henkilökortti voidaan myöntää myös alaikäiselle huoltajien suostumuksella.

Edustustoista ei voi hakea ilman huoltajien suostumusta myönnettäviä alaikäisen henkilökortteja tai ulkomaalaisen henkilökortteja.

Henkilökorttiin liitetään 2.8. 2021 alkaen sormenjäljet.

Passin tai henkilökortin hakeminen Hongkongissa

Hongkongissa passi- tai henkilökorttihakemuksen voi jättää ainoastaan Suomen Hongkongin pääkonsulaattiin.

Hongkongin pääkonsulaatin asiakaspalveluun tulee varata aika etukäteen sähköpostitse. Passihakemus on jätettävä ulkomailla aina henkilökohtaisesti. Myös alaikäisen on oltava henkilökohtaisesti paikalla huoltajansa kanssa passia anoessa.

Ennen hakemuksen jättämistä hakijan tulee varmistaa, että omat väestörekisteritiedot ovat ajan tasalla (nimi-, osoite- ja kansalaisuustiedot, syntymän, avioliiton tai avioeron rekisteröinti). Hakemus voidaan laittaa vireille vain, jos tiedot väestötietojärjestelmässä ovat oikein. Mikäli tiedoissa on korjattavaa, passin saaminen viivästyy ja hakija voi joutua asioimaan pääkonsulaatissa useamman kerran. Tietojen tarkistamista ja korjaamista varten tulisi olla yhteydessä suoraan digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Passin maksaminen, käsittelyaika ja nouto

Passin käsittelymaksu maksetaan Hongkongin dollareissa. Tämän hetkisen hinnan dollareissa voi tarkistaa palveluhinnastosta.

Normaalin viiden vuoden passin toimitusaika on noin 2 viikkoa. Pikapassin toimitusaika on noin 1 viikko.

Valmis passi voidaan noutaa pääkonsulaatista henkilökohtaisesti tai valtakirjalla. Passin noutaminen tapahtuu pääkonsulaatin virka-aikana. Suomen Hongkongin pääkonsulaatti ei postita passeja asiakkaille.