Koronavirusuutiset Hongkongissa ja Macaossa

Hongkongin ja Macaon erityishallintoalueille saapumiseen liittyviä vaatimuksia on vähennetty merkittävästi, mutta testaukseen ja rokotuksiin liittyvät vaatimukset tulee edelleen huomioida. Suosittelemme tarkistamaan Hongkongin ja Macaon viranomaisohjeet ja noudattamaan niitä huolellisesti.

Hongkong

Saapuminen

Hongkongiin saapuminen on sallittu täysin rokotetuille matkustajille. Rokotuksia ei vaadita erityishallintoalueen asukkailta, alle 12-vuotiailta eikä lääketieteellisistä syistä rokottamattomilta. Rokotustodistuksen tulee olla Hongkongin hallinnon hyväksymä, esimerkiksi EU:n koronatodistus.

Matkustajien tulee lisäksi tehdä joko koronavirustesti (PCR) alle 48h tuntia ennen lentoa tai antigeenipikatesti (RAT) alle 24h tuntia ennen lentoa. Kuva testituloksesta tulee olla näytettävissä 90 päivän ajan viranomaisille niin pyydettäessä. Tuloksen voi myös halutessaan ilmoittaa ns. terveysilmoituksessa (Health Declaration Form).

Maahan saavuttaessa matkustajille ei enää tehdä koronavirustestejä. Liikkumista ei myöskään rajoiteta saapumisen jälkeen. Viranomaiset suosittelevat päivittäisiä omakustanteisia antigeenipikatestejä viiden päivän ajan saapumisesta.

Transit-liikenne
Saapumiseen liittyvät ohjeet eivät koske transitmatkustajia, jotka pysyvät lentokentän kansainvälisellä alueella eivätkä ylitä rajaa Hongkongissa.

Lisätietoja koronasäännöistä ja -rajoituksista löytyy Hongkongin viranomaisten sivuilta:
https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel.html(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.info.gov.hk/gia/general/202212/28/P2022122800773.htm(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Liikkuminen ja palvelut

Liikkumista tai julkisia kokoontumisia Hongkongissa ei enää rajoiteta.  

Kasvosuojainten käyttö on pakollista julkisissa sisä- ja ulkotiloissa. Ilman suojainta liikkuessa voi saada sakon. 

Ravintolat ovat avoinna ilma aukioloaikarajoituksia.  Ravintoloihin tai muihin julkisiin tiloihin mentäessä ei enää tarvitse esittää rokotustodistusta.

Terveys ja rokotukset

Hongkongissa positiivisen koronatestituloksen saaneet määrätään ensisijaisesti kotikaranteeniin. Mikäli kotiolosuhteet tai hotelli eivät sovellu karanteeniin, voidaan sairastunut lähettää karanteenikeskukseen. Karanteenista vapautuu kahden negatiivisten antigeenipikatestin (RAT) jälkeen, aikaisintaan 4. ja 5. päivänä taudin toteamisesta (positiviinen testi on 0-päivä). Tartunnan saaneen lähikontakteilta ei vaadita karanteenia.

Mikäli epäilet saaneesi koronatartunnan, voit käydä maksuttomassa koronatestissä Hongkongin hallinnon koronatestauspisteissä tai tehdä koronatestin kotona. Positiivinen testitulos tulisi ilmoittaa viranomaissovelluksen kautta, minkä jälkeen viranomaiset lähettävät positiivisen testituloksen saaneille ohjeet tekstiviestitse.  Mikäli sinulla on vakavia oireita, niin ole yhteydessä lääkäriin tai erittäin vakavissa oireissa Hongkongin hätänumeroon 999. Hongkongin viranomaisten neuvova puhelin kotieristyksessä oleville p. 1836 115 (klo 8-22).

Kaikki Hongkongissa asuvat voivat saada maksuttoman koronavirusrokotuksen. Hongkongissa saatavilla olevat rokotteet ovat Pfizer-BioNTechin Comirnaty ja Sinovac CoronaVac. BioNTechin rokotteita annetaan yli 5-vuotialle ja Sinovacin rokotteita yli puolivuotiaille lapsille. Rokotusajan voi varata ja lisätietoja löytyy Hongkongin viranomaisten koronarokotussivuilta https://www.covidvaccine.gov.hk/en/(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle web-sivustolle.). Mikäli sinulla ei ole Hongkongin henkilökorttia, voit tehdä ajanvarauksen koronarokotukseen postikonttorissa.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Kasvosuojainten käyttö on pakollista julkisissa sisä- ja ulkotiloissa. Ilman suojainta liikkumisesta voi saada sakon. 

Karanteenimääräysten rikkomisesta voi saada sakkoja tai vankeusrangaistuksen. Mikäli henkilö antaa alueelle saapuessaan väärää tietoa terveydentilastaan, voi siitä saada sakon tai vankeusrangaistuksen.

Lisätietoja

Macao

Macaoon muualta kuin Kiinasta, Hongkongista tai Taiwanilta saapuvien matkustajien tulee tehdä joko koronavirustesti (PCR) tai antigeenipikatesti (RAT)  48 tuntia ennen matkaa. Testi voi olla koti- tai laboratoriotesti. Kotitestin tiedot tulee ladata Macaon Rapid Antigen Test Reporting Platform -sivustolle: https://eservice.ssm.gov.mo/generalrat(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kiinasta, Hongkongista tai Taiwanilta saapuvia testivaatimukset eivät koske. 

Lisätietoja

Macaon hallinnon koronasivut: https://www.ssm.gov.mo/apps1/PreventCOVID-19/en.aspx#clg22916(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Edustuston asiakaspalvelu

Pääkonsulaatin asiakaspalvelu on avoinna vain ajanvarauksella. Jos haluat asioida pääkonsulaatissa, ole ensin yhteydessä sähköpostitse [email protected].

Ota hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella yhteys ulkoministeriön päivystykseen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja alueella jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus hyvä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].