Turkiet-Cypernfrågan efter diskussioner i Tammerfors den 27 november

EU:s utrikesministrar beslutar om fortsättningen på Turkiets anslutningsförhandlingar vid sitt möte i december, berättade utrikesminister Erkki Tuomioja. Pressmeddelande 490/2006
27.11.2006

Det finländska ordförandeskapet har fört intensiva samtal med alla parter på politisk nivå och på tjänstemannanivå. Syftet har varit att finna en lösning som möjliggör en oavbruten fortsättning på Turkiets anslutningsprocess och som förbättrar situationen för de båda cypriotiska befolkningarna.

"I morse träffade jag först Cyperns utrikesminister Lillikas och därefter Turkiets utrikesminister Gül. Vi kom dessvärre till den slutsatsen att det inte i detta skede finns förutsättningar att nå en överenskommelse under Finlands ordförandeskap", sade utrikesminister Erkki Tuomioja.

Enligt minister Tuomioja har alla parter samarbetat konstruktivt med ordförandeskapet. Ordförandeskapet uppskattar även det starka stöd det fått av EU:s medlemsstater och andra partner, inklusive FN.

"Ordförandeskapet skall genast tillsammans med kommissionen börja förbereda den fortsatta behandlingen av Turkiets anslutningsförhandlingar med EU. Vår avsikt är att rådet för allmänna frågor skall fatta ett beslut i frågan den 11 december."

"Syftet har inte varit att lösa Cypernproblemet. Ett lyckat resultat av våra samtal skulle ändå ha inneburit ett hoppingivande framsteg när det gäller FN:s strävan i denna fråga, som fortsättningsvis har det finländska ordförandeskapets fulla stöd. Vi välkomnar de positiva svaren av båda befolkningarnas ledare på undergeneralsekreterare Gambaris förslag. Det är viktigt att detta arbete inleds snabbt och att det leder till ett återupptagande av förhandlingar om en övergripande lösning."