Suomen verohallinto tukee Kyproksen verohallintoa ohjelmistouudistuksessa

Verohallinto toteuttaa tukiprojektia Kyproksella, jossa he auttavat Kyproksen verohallintoa valmisohjelmiston hankinnassa

Kuvassa suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikka (keskellä), projektipäällikkö Heidi Selin (kolmas vasemmalta) ja Verohallinnon vieraita suurlähetystön henkilökunnan kanssa

Suomen verohallinnon edustajat vierailivat Kyproksella osana tukiprojektia Kyproksen verohallinnolle. Ohjelmaan sisältyi myös projektin esittely suurlähetystöllä Nikosiassa. Suomen verohallinnosta tapaamisessa olivat mukana projektipäällikkö Heidi Selin, hankejohtamisen asiantuntija Virpi Pikkarainen, muutosjohtamisen asiantuntija Mirka Nukarinen ja testauksen asiantuntija Marko Virtanen.

Tukiprojektin taustalla on Verohallinnon oma Valmis-hanke, joka palkittiin Suomessa vuoden projekti -palkinnolla 2020(Linkki toiselle web-sivustolle.), ja joka sijoittui International Project Management Associationin (IPMAn) kansainvälisessä kilpailussa 2021 toiseksi. Vuonna 2013-2021 toteutetussa Valmis-hankkeessa Verohallinto uudisti omat sisäiset tietojärjestelmänsä sekä otti käyttöön uuden verotusjärjestelmän ja OmaVero-palvelun. Onnistunut hanke onkin herättänyt kansainvälistä kiinnostusta, ja useat maat ovat pyytäneet tukea valmisohjelmiston käyttöönottoon Suomen Verohallinnolta. Tämä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden suomalaisen osaamisen jakamiselle maailmalla.

Kyproksen tukiprojektin tavoitteena on jakaa Suomen oman valmisohjelmistohankkeen oppeja Kyproksen verohallinnon (Linkki toiselle web-sivustolle.)kanssa. Kolmivuotinen tukiprojekti alkoi syksyllä 2020, ja koronasta johtuen projektitiimin ensimmäinen vierailu Kyprokselle järjestyi vasta nyt. Projektissa yhteydenpito Suomen ja Kyproksen välillä on kuitenkin säännöllistä esimerkiksi statuskokouksien merkeissä.

Suomen Verohallinnon tuki Kyproksen verohallinnolle on kattanut monta eri osa-aluetta. Yleisesti tiedot ja kokemuksien jakaminen projektin eri osien parhaiksi muotoutuneista käytännöistä ja sudenkuoppien välttämisestä on osoittautunut arvokkaaksi. Myös esimerkiksi muutosjohtamisen tuki ja projektihallinnon hyvät ja tehokkaat toimintatavat ovat tulleet tarpeen. Projektin kiireisissä vaiheissa henkinen tuki samanlaisen projektin kokeneilta on kyproslaisille tärkeää.