Suomalaisturistien määrä Kyproksella lähestyy ennätyslukemia – muista tehdä matkustusilmoitus!

Mikäli suomalaiset lomailevat Kyproksella innokkaasti myös tulevina kuukausina, voi suomalaisturistien määrä saarella nousta suurimmaksi sitten 2000-luvun alun.

Kyproksen tilastokeskuksen mukaan suomalaisia oli vieraillut saarella tänä vuonna elokuun loppuun mennessä lähes 30 000. Se on lähes 7 300 enemmän kuin viime vuonna samalla aikavälillä. Vuonna 2023 suomalaisia turisteja vieraili Kyproksella yhteensä 35 600. Määrä oli suurin lokakuussa, jolloin heitä saapui saarelle yli 6 300.

Mikäli suomalaiset lomailevatkin Kyproksella myös tulevina kuukausina viime vuoden tapaan, voi suomalaisturistien määrä nousta suurimmaksi sitten 2000-luvun alun.

Eniten suomalaisia matkusti Kyprokselle vuonna 1990, jolloin lähes 120 000 suomalaista löysi tiensä kauniille Välimeren saarelle! Vielä vuonna 2001 suomalaisia turisteja vieraili Kyproksella lähes 49 000. Vuoden 2002 jälkeen heidän määränsä ei kuitenkaan ole enää ylittänyt 40 tuhatta.

Vuodesta 2024 voikin tulla suomalaisturistien määrässä mitattuna Kyproksen paras turistivuosi 22 vuoteen.

Jos myös sinun tuleva matkasi suuntautuu Kyprokselle, kiinnitä ennen lomaa huomiota seuraaviin asioihin:

  • Tutustu Kyproksen matkustustiedotteeseen.
  • Tee matkustusilmoitus(Linkki toiselle web-sivustolle.). Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin matkailijoihin.
  • Tarkista, että matkustusasiakirjasi (passi tai henkilökortti) on voimassa. EU-maiden sisällä matkustettaessa toisen EU-maan myöntämä matkustusasiakirja on käyttökelpoinen sen koko voimassaolon ajan; sama sääntö koskee Kyproksen tasavaltaa.
  • Hanki matkavakuutus ja ota mukaan voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokortti. Huomioi, että eurooppalainen sairaanhoitokortti ei ole voimassa Kyproksen pohjoisosassa. Tarkista ennen matkaa, mitä matkavakuutukseesi sisältyy.
  • Pidä hyvää huolta rahoista, arvotavaroista ja matkustusasiakirjoista. Jätä hotellin turvasäilöön tavarat, joita et tarvitse päivittäin. Ota mukaan kopio passista.
  • Varo taskuvarkaita erityisesti turistien suosimilla alueilla ja joukkoliikenteessä.
  • Älä jätä arvotavaroita tai matkustusasiakirjoja autoon, äläkä tavaroita näkyville.
  • Varo merivirtoja kauempana rannasta.
  • Kypros on maastopaloille ja maanjäristyksille altista aluetta. Poistu maastopalojen välittömästä läheisyydestä ja seuraa matkanjärjestäjien ja viranomaisten ohjeita.
  • Huomioi, että suurlähetystöllä on viranomaiskontaktien puuttuessa rajalliset mahdollisuudet avustaa Kyproksen pohjoisosassa hätätilaan joutuneita Suomen kansalaisia.
  • Mikäli joudut pulaan tai ongelmiin lomasi aikana, ole yhteydessä matkanjärjestäjään, suurlähetystöön tai ulkoministeriön päivystyskeskukseen, joka palvelee ympäri vuorokautisesti puhelinnumerossa +358 9 1605 5555 ja sähköpostilla [email protected]